Πέθανε σε ηλικία 92 ετών η νοσοκόμα στην εμβληματική φωτό του φιλιού με τον ναύτη

Η Greta Friedman, η γυναίκα που φίλησε ο ναύτης στην Times Square της Νέας Υόρκης σε μια φωτογραφία που συμβολίζει το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, πέθανε σε ηλικία 92 ετών.

Ο γιος της ανακοίνωσε ότι πέθανε την Πέμπτη στη Βιρτζίνια από πνευμονία και πως θα ταφεί δίπλα από το σύζυγό της, Mischa Elliot Friedman, στο εθνικό κοιμητήριο στη Βιρτζίνια.

Η Friedman που έγινε γνωστή ως η “νοσοκόμα” στο φιλί ήταν στην πραγματικότητα μια βοηθός οδοντιάτρου, η οποία κατέληξε άθελά της συμπρωταγωνίστρια μιας εικόνας που πέρασε στην ιστορία και περιλαμβάνεται στις πιο εμβληματικές φωτογραφίες του 20ου αιώνα.

 

Ο φωτογράφος Alfred Eisenstaedt την απαθανάτισε στην αγκαλιά του ναύτη που μαζί με άλλους πανηγύριζε την παράδοση της Ιαπωνίας στις 14 Αυγούστου του 1945. Μια εβδομάδα αργότερα, η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στο Life και έγινε διάσημη. Η Friedman ήταν τότε 21 ετών και δεν είχε ιδέα πως η φωτογραφία είχε δημοσιευθεί σε περιοδικό, αλλά την είδε αρκετά χρόνια αργότερα σε ένα άλλο έντυπο.

Ο George Mendonsa και η Friedman δεν είχαν εντοπιστεί μέχρι το 1980, και η ταυτότητά τους υπήρξε ένας γρίφος που για κάποιους ακόμη και σήμερα δεν έχει με σιγουριά λυθεί. Δεκάδες άντρες και γυναίκες έχουν εμφανιστεί κατά καιρούς και ισχυρίζονται πως αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές του στιγμιότυπου, αλλά κανείς δεν μπόρεσε να το αποδείξει επαρκώς.

“Δεν τον είχα δει να πλησιάζει, και πριν το καταλάβω τον είδαν να κάνει αυτή τη λαβή στη νοσοκόμα” είχε δηλώσει ο φωτογράφος στο CBS το 2012. Σε μια από τις πολλές συνεντεύξεις που είχε δώσει η Friedman είπε: “Ήταν μια υπέροχη σύμπτωση, ένας άνδρας με στολή ναύτη και μια γυναίκα σε ένα λευκό φόρεμα… και ένας πολύ καλός φωτογράφος που ήταν εκεί την κατάλληλη στιγμή. Δεν ήταν τίποτα παραπάνω από ένα γρήγορο φιλί. Απλά γιορτάζαμε, δεν ήταν ένα ρομαντικό γεγονός”, είχε προσθέσει.