Η λύση του 4-3-3 και ο ρόλος του Γαλανόπουλου

Τι έχει στο μυαλό του ο Κετσπάγια για να «κλειδώνει» κατά την εξέλιξή τους τα παιχνίδια όταν πηγαίνουν καλά – Η δοκιμή στην Κύπρο που πέτυχε

 

Είδαμε πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα από την ΑΕΚ στο ματς του Σαββάτου στην Κύπρο κόντρα στην Ανόρθωση. Πέρα από ατομικό επίπεδο, είδαμε και γενικά νέα πράγματα από τον Τιμούρ Κετσπάγια, που αναμένεται να παρουσιάσει μέσα στη χρονιά στα επίσημα παιχνίδια.

Στο 60’ κι ενώ η ΑΕΚ κέρδιζε με 2-1 την Ανόρθωση, έδωσε χώρο και γήπεδο στην αντίπαλό της, ο προπονητής βγάζει τον Πατίτο, βάζει τον Γαλανόπουλο και αλλάζει το σύστημα από 4-2-3-1 σε 4-3-3 με τον Λαμπρόπουλο «κόφτη», εσωτερικά χαφ τον Γαλανόπουλο (δεξιά) και τον Γιόχανσον (αριστερά), με τριάδα στην επίθεση τους Λάζαρο (αριστέρα), Αραβίδη (δεξιά) και Αλμέιδα (κορυφή). Με αυτή την κίνηση ο Τιμούρ «δένει» το κέντρο και με τον άριστο τακτικά Γαλανόπουλο «κλειδώνει» τη δεξιά πλευρά.

Ο μικρός δίνει πολύτιμες αμυντικές βοήθειες στον Μπακάκη, δίνει το δικαίωμα στον δεξιό μπακ της Ένωσης να κάνει ματσάρα και να ανεβοκατεβαίνει την πλευρά μέχρι το 90’, κλέβει μπάλες, κλείνει χώρους και η ΑΕΚ χτυπάει στην κόντρα βάζοντας κι άλλο γκολ και χάνοντας κι άλλες ευκαιρίες.

Το 4-3-3 δούλεψε. Και είναι πολύ πιθανό να το βλέπουμε κατά τη διάρκεια των επίσημων αγώνων που πηγαίνουν καλά για την ΑΕΚ. Εφόσον η ομάδα προηγείται και έχει ένα γκολ διαφορά από τον αντίπαλό της, ο Κετσπάγια θα «γεμίζει» κι άλλο το κέντρο, θα κλείνει τους χώρους, θα δίνει μέτρα στο γήπεδο και θα χτυπάει στην κόντρα. Είναι «κλειδί» ο Γαλανόπουλος. Ο νεαρός όσο περνάει ο καιρός δείχνει πως είναι παίκτης του προπονητή. Με σωστή αμυντική προσέγγιση, με βοήθειες, με αλληλοκαλύψεις ο Γαλανόπουλος υπολογίζεται από τον Κετσπάγια όχι μόνο για όταν δεν παίζει ο Σιμόες ως καθαρό αμυντικό χαφ. Υπολογίζεται και ως 8άρι. Ως εσωτερικό χαφ στο 4-3-3. Ακόμη δηλαδή και όταν με το καλό επιστρέψει ο Πορτογάλος, κατά τη διάρκεια των αγώνων είναι πολύ πιθανό να δούμε ένα 4-3-3 με τον Σιμόες “κόφτη” και τον Γαλανόπουλο με τον Γιόχανσον εσωτερικούς χαφ μπροστά τους. Όσο περνάει ο καιρός λοιπόν και έρθουν και τα επίσημα παιχνίδια η ομάδα θα «δένει» περισσότερο και θα βάζει στο παιχνίδι της στοιχεία που ακόμη δεν έχουμε δει… Έχει λύσεις ο Κετσπάγια, έχει ιδέες, θέλει χρόνο και δουλειά για να τις υλοποιήσει. Έχει και τα δυο…