Η ΑΕΚ… ψήλωσε

Πως η Ένωση, με τις μεταγραφές που έκανε και αναμένεται να κάνει, φαίνεται να λύνει ένα από τα προβλήματα (αμυντικά και επιθετικά) που αντιμετώπισε την περσινή σεζόν

 

 

Το ρόστερ της ΑΕΚ, από την περσινή σεζόν, είχε την πολυτέλεια να διαθέτει εξαιρετικούς εκτελεστές στατικών φάσεων. Παίκτες που μπορούσαν να «σερβίρουν» γκολ και απέναντι σε κλειστές άμυνες, να δώσουν λύσεις. Παρ’ όλα αυτά, η Ένωση δεν πήρε πολλά γκολ από τέτοιες φάσεις, ενώ στον αντίποδα, αντιμετώπισε πολλά αμυντικά προβλήματα με παρόμοιους τρόπους, αν και οι αντίπαλοι δεν διέθεταν την ίδια ποιότητα σε εκτελεστές. Ο λόγος που συνέβη αυτό ήταν συνδυαστικός. Πρωτίστως, απουσίαζε το… ύψος από την ενδεκάδα και παράλληλα, η ικανότητα στο ψηλό παιχνίδι. Τόσο επιθετικά, όσο και αμυντικά.

Φέτος, τα πράγματα δείχνουν να βελτιώνονται αισθητά και το είδαμε και στα μέχρι τώρα φιλικά παιχνίδια της ομάδας, η οποία δεν δεχόταν πλέον με ευκολία φάσεις μέσα στην περιοχή της, στο ψηλό παιχνίδι, ενώ αντίθετα δημιουργούσε πολλές στο επιθετικό και πήρε και πολλά γκολ. Σημείο κατατεθέν, ο Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι. Ο ύψους 1,91 Ουκρανός αμυντικός, πρόσθεσε επιπλέον 5 πόντους, συγκριτικά με τον Άρθο που αγωνιζόταν πέρσι (με τον Ισπανό να μην έχει ιδιαίτερες ικανότητες στο ψηλό παιχνίδι, ανεξάρτητα με το ύψος του), ενώ η εμπειρία του τον βοηθάει τόσο στο να «καθαρίζει» τις φάσεις στην περιοχή της ομάδας, όσο και να δημιουργεί στην αντίπαλη εστία.

Πλην του Τσιγκρίνσκι, ύψος στην άμυνα δίνει και η παρουσία του Γιάννη Ανέστη κάτω από τα δοκάρια, τη στιγμή μάλιστα που η εναλλακτική (στην παρούσα φάση) επιλογή του Κετσπάγια είναι ο επίσης πανύψηλος Βασίλης Μπάρκας (1,96 μ.). Και πλέον με μία γρήγορη ματιά, η ΑΕΚ έχει… ψηλώσει αισθητά στην περιοχή της, συγκριτικά με πέρσι. Η βασική πεντάδα της περασμένης σεζόν είχε μ.ο. 1,82 μ. σε αντίθεση με τη φετινή που ήδη είναι στο 1,86 μ. ενώ με την απόκτηση ενός εκ των Μπελκαρουί (1,95 μ.) ή Σεντέρος (1,88 μ.) θα προστεθεί επιπλέον ύψος στην άμυνα. Που φυσικά θα βοηθήσει και στο επιθετικό κομμάτι και στις στατικές φάσεις. Πρόβλημα που προφανώς εντοπίστηκε από πέρσι και φέτος δείχνει να διορθώνεται.

Και βεβαίως, η ΑΕΚ δεν μπορεί να… υπολογίζει μόνο στους παίκτες της άμυνας για να πάρει βοήθειες στο ψηλό παιχνίδι. Από πέρσι είχε τον Γιόχανσον, που έδινε ύψος στη μεσαία γραμμή και βοηθούσε αμυντικά και επιθετικά, ενώ φέτος θα έχει ένα ακόμα ισχυρό «όπλο» στην ενδεκάδα. Τον Ούγκο Αλμέιδα. Το «κτήνος», με 1,91 ύψος, δεδομένα θα προσφέρει πολλές επιθετικές λύσεις από από τον… αέρα, ενώ μπορεί να κάνει εξίσου το ίδιο και αμυντικά. Και μπορεί στο δεύτερο μισό της περσινής σεζόν να υπήρχε και ο Πέκχαρτ (1,94 μ.) αλλά ο Τσέχος ήταν εναλλακτική επιλογή και μπορούσε να συνεισφέρει ελάχιστα, σε αντίθεση με τον Πορτογάλο που προορίζεται ως βασική επιλογή.