Αυτός είναι ο άντρας που δολοφόνησε εν ψυχρώ την Βρετανίδα βουλευτή, Τζο Κοξ

 

 

 

 

 

 

O 52 χρόνος Τόμας Μερ είναι ο άντρας που αφαίρεσε τόσο άδικα τη ζωής της Βρετανίδας βουλευτή των Εργατικών, Τζο Κοξ πυροβολώντας την στο κεφαλι και μαχαιρώνοντάς την.

Αρχικά, ο Μερ έφυγε από το σημείο «ήρεμος και ατάραχος», σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες ωστόσο λίγο μετά εντοπίστηκε και συνελήφθη από την αστυνομία.

Ο άντρας λέγεται πως πριν πυροβολήσει τη βουλευτή φώναξε «Πρώτα η Βρετανία», πληροφορία για την οποία διενεργεί έρευνα η βρετανική αστυνομία. Θυμίζουμε ότι η Κοξ ήταν υπέρμαχος της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρώπη, ενώ το κόμμα «Πρώτα η Βρετανία» που φώναζε ο Μερ υποστηρίζει φανατικά το Brexit.

Ο Μερ ζούσε στο Μπίρστολ και περιγράφεται από τους γείτονές του «μοναχικός», ενώ λέγεται ότι ζούσε επί 40 χρόνια με μία συγγενή του, πιθανότατα γιαγιά του, μέχρι το θάνατο της γυναίκας προ ολίγων ετών.

Δυο γειτόνισσες του Μερ περιέγραψαν στον βρετανικό Τύπο τις τελευταίες στιγμές πριν ο Μερ αναχωρήσει από την κατοικία του.

«Κοίταξα από το παράθυρο περίπου στις  12.30 και περπατούσε έχοντας την τσάντα του και φορώντας ένα καπέλο. Έμοιαζε απόλυτα ήρεμος και κανονικός. Ήταν ήσυχος άνθρωπος και κλειστός. Τον γνωρίζαμε από όταν μας φρόντιζε τον κήπο», δήλωσαν οι γυναίκες.

Μία ακόμα γειτόνισσα εξήγησε ότι ο Μερ φρόντιζε τον κήπο της μητέρας της συχνά, ενώ έφηβος γείτονας επιβεβαίωσε πως πρόκειται για ήσυχο άνθρωπο, αρκεί να μην πήγαινε με την παρέα του κοντά στον τοίχο του σπιτιού του. «Τότε μας φώναζε να φύγουμε», δήλωσε ο νεαρός.

«Όσα μαθαίνουμε τώρα φέρνουν τα πάνω-κάτω σχετικά με τον άνθρωπο που νομίζαμε ότι γνωρίζαμε. Ήταν κάποιος που βοηθούσε, που έκανε εθελοντισμό», είπε ένας ακόμα γείτονας.

Την ίδια στιγμή, βρετανικό δημοσίευμα αναφέρει πως ο άνδρας ακολουθούσε ιατροφαρμακευτική αγωγή για ψυχικό νόσημα που δε διευκρινίζεται.

Ο ίδιος, μάλιστα, είχε δηλώσει το 2010 σε τοπική εφημερίδα πως είχε ξεκινήσει να φροντίζει δημόσιο πάρκο της περιοχής του στο πλαίσιο προγράμματος ψυχιατρικής κλινικής.

«Μπορώ να πω ειλικρινά ότι μου έκανε περισσότερο καλό από κάθε ψυχοθεραπεία και φάρμακα. Πολύς κόσμος που υποφέρει από ψυχικές ασθένειες είναι κοινωνικά απομονωμένοι και αποκόβονται από την κοινωνία, ενώ το συναίσθημα ανικανότητας είναι επίσης κοινό και προκαλείται έπειτα από μακροχρόνια ανεργία», είχε υποστηρίξει τότε ο Μερ.