«Κεραυνοί» Σουλτς κατά Τουρκίας

 

Κατά της Τουρκίας επιτέθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, κατηγορώντας την για αθέτηση λόγου στο θέμα της αλλαγής του αντιτρομοκρατικού νόμου, προκειμένου να χορηγηθεί βίζα στους πολίτες της, και σε συνέντευξή του στη γερμανική Die Welt προαναγγέλλει σκλήρυνση της στάσης της Ευρώπης.

Όπως αναφέρει, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει από την Άγκυρα, ιδίως στο θέμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και του αντιτρομοκρατικού νόμου, σαφείς βελτιώσεις.

«Οι συζητήσεις πρέπει να αρχίσουν άμεσα στο τουρκικό κοινοβούλιο. Αν δεν συμβεί αυτό τότε οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν θα μπορέσουν να τηρήσουν τον οδικό χάρτη. Διαφορετικά δεν βλέπω πώς μπορεί να χορηγηθεί βίζα στους Τούρκους πολίτες τον Οκτώβριο» προειδοποιεί.

Παράλληλα, επικρίνει τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τις οποίες απειλούσε ότι θα καταγγείλει τη συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό.

«Οι απειλές δεν αποτελούν το κατάλληλο μέσο στην πολιτική. Δεν θα εντυπωσιάσουν τους Ευρωπαίους, το αντίθετο. Θα παραμείνουμε σταθεροί στο να εκπληρωθούν 100% και οι 72 προϋποθέσεις για να χορηγηθεί βίζα. Δεν θα υπάρξει καμιά ταλάντευση» ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τονίζει, τέλος, ότι «τα σχετικά νομοσχέδια της Κομισιόν θα προωθηθούν στην αρμόδια νομική επιτροπή, μόνον όταν η Άγκυρα θα έχει τροποποιήσει τον αντιτρομοκρατικό νόμο».