Καρφιά’ από Σπυράκη και Μαριά σε Μοσκοβισί

Οι Έλληνες ευρωβουλευτές άσκησαν κριτική στον τρόπο που έχει διαχειριστεί η Ευρώπη το ελληνικό ζήτημα, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, παρουσία του Επίτροπου οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί

Αλλαγή στο μείγμα της οικονομικής πολιτικής για την Ελλάδα με λιγότερους φόρους και μικρότερες δαπάνες, ζήτησε με παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ενώπιον του Επιτρόπου Μοσκοβισί, σε συζήτηση για την πρώτη αποτίμηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα, η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ. κυρία Μαρία Σπυράκη.

Για συνέχιση της ίδια πολιτικής που υπηρέτησε και η απερχόμενη κυβέρνηση Σαμαρά κατηγόρησε με τη σειρά του τον Ευρωπαίο Επίτροπο, ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς λέγοντας “Φθάνει πια, ο λαός δεν αντέχει άλλο”.

AdTech Ad

Λάθος μείγμα η περισσότερη φορολογία

Η κυρία Σπυράκη, απευθύνθηκε στους εταίρους – δανειστές λέγοντάς τους ότι φέρουν και αυτοί ευθύνη  αφού επιτρέπουν ένα μείγμα πολιτικής που βασίζεται σε περισσότερη φορολογία σε περισσότερες αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών που ευνοούν και τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή.

Η Ευρωβουλευτής  τους ζήτησε  να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους για την Ελλάδα, και κυρίως την υπόσχεση για τη διευθέτηση του χρέους που εκκρεμεί εδώ και τέσσερα χρόνια, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Για να μην ξανασυζητήσουμε εδώ το ελληνικό πρόβλημα, για να είναι η Ελλάδα πρωταγωνιστής στην καρδιά της Ευρωζώνης πρώτα από όλα και κυρίως εσείς να τηρήσετε τις υποσχέσεις σας που εκκρεμούν εδώ και μια τετραετία».

Μαριάς: Πέρασαν έξι “πέτρινα χρόνια”

Ο ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, εκπροσωπώντας την ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, με παρέμβασή του στην Ολομέλεια κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την Ελλάδα, μίλησε για τα «πέτρινα» έξι χρόνια που έζησε η χώρα με τα μνημόνια που της επιβλήθηκαν.

«Πέρασαν έξι χρόνια από τότε που η Ελλάδα μπήκε στα μνημόνια, είπε, έξι πέτρινα χρόνια στα οποία το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 25%, το 40% του πληθυσμού ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, η ανεργία ξεπέρασε το 1,5 εκατ. άτομα, χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις έκλεισαν, το δε χρέος φθάνει σήμερα το 200% του ΑΕΠ. Κι όμως η τρόικα και ιδίως το ΔΝΤ συνεχίζουν την ίδια τακτική και επέβαλαν εν όψει της πρώτης αξιολόγησης επιπλέον μέτρα 5,4 δισ. ευρώ (…) επίσης συμπληρωματικά μέτρα «κάβα» 3,6 δισ. ευρώ και επιπλέον «δημοσιονομικό κόφτη».

Απευθυνόμενος τόσο στον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί, όσο και στον προλαλήσαντα αρχηγό του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, ο Νότης Μαριάς είπε: «Το χθεσινό Eurogroup κ. Μοσκοβισί και κ. Βέμπερ, συνέχισε τη γνωστή αποτυχημένη μνημονειακή πολιτική που υπηρέτησε και η κυβέρνηση Σαμαρά. Την πολιτική της βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής, της Μερκελικής λιτότητας της φορολεηλασίας της μεσαίας τάξης, του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και των κόκκινων δανείων.

Σε ότι αφορά δε στη ρύθμιση του χρέους, έχουμε επανάληψη του ίδιου έργου, ήτοι άρνηση της επιστροφής των κερδών της ΕΚΤ και των Κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα που μόνο για το διάστημα 2014 – 2016 φθάνει τα 5,1 δισ. ευρώ, που θα μπορούσαν να πάνε για την ανάπτυξη».

«Φθάνει πια κύριε Μοσκοβισί και κύριε Βέμπερ, ο ελληνικός λαός δεν ανέχεται πια τη φτώχεια και δεν ανέχεται την εκμετάλλευση και την ταπείνωση και σύντομα θα πετάξει την τρόικα έξω από την πατρίδα μας για να ξαναπάρει πίσω την Ελλάδα», κατέληξε.