Λιπώδες ήπαρ: Τι είναι και γιατί συνιστά απειλή για την καρδιά

 

Λιπώδες ήπαρ: Τι είναι και γιατί συνιστά απειλή για την καρδιά

 Το λιπώδες ήπαρ ή λιπώδης διήθηση είναι η εναπόθεση λίπους με τη μορφή τριγλυκεριδίων εντός των ηπατικών κυττάρων του ασθενούς.

Πρόκειται για ασυμπτωματική νόσο η οποία γίνεται αντιληπτή τυχαία σε check up.

AdTech Ad

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων δείχνουν ανεβασμένες τρανσαμινάσες, που υποδηλώνουν ενδοηπατική φλεγμονή ως αποτέλεσμα της λιπώδους διήθησης.

Το λιπώδες ήπαρ μπορεί να προκληθεί από:

-Γενετική προδιάθεση

Σακχαρώδη διαβήτη

-Κατάχρηση οινοπνευματωδών ποτών

Παχυσαρκία

-Υπερχοληστεριναιμία

-Μεταβολικό σύνδρομο

-Φάρμακα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας το λιπώδες ήπαρ μπορεί να αποτελέσει απειλή για την καρδιά.

 

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μεγάλη έρευνα σε σχεδόν 6.000 ασθενείς που οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο μεταξύ 1995 και 2012, για να διαπιστωθεί αν η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος αποτελεί ή όχι αιτία της αρτηριοσκλήρυνσης στην καρωτίδα.

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι σε ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο που έχουν κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος συμβάλλει σε πρόωρη αρτηριοσκλήρυνση και την εξέλιξή της, ανεξάρτητα από παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου.

Η έρευνα έδειξε ότι η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για αρτηριοσκλήρυνση και επομένως για καρδιαγγειακή νόσο.

Τα ευρήματα συνιστούν στενή παρακολούθηση της καρδιαγγειακής υγείας και των μεταβολικών επιπλοκών σε ασθενείς με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Hepatology.