Η Βόρειος Κορέα πήγε για «πύραυλο γενεθλίων», αλλά η εκτόξευση απέτυχε

H Πιόνγκγιανγκ προσπάθησε, σύμφωνα με το Νότο, να προχωρήσει σε εκτόξευση πυραύλου που θα… «πλαισίωνε» την γιορτή των γενεθλίων του ιδρυτή Κιμ Ιλ Σουνγκ, αλλά απέτυχε. Η δοκιμή θα προστίθετο στην ένταση στην κορεατική χερσόνησο, στο κάδρο της οποίας η Βόρειος Κορέα έχει προχωρήσει σε εκτοξεύσεις ως ένδειξη αντίδρασης στις κυρώσεις και τα κοινά γυμνάσια.

Η αποτυχημένη σημερινή εκτόξευση ακολουθεί την 4η πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα, τον Ιανουάριο, αλλά και την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μακράς ακτίνας δράσης, στις αρχές Φεβρουαρίου, με συνέπεια την επιβολή σκληρότερων κυρώσεων από τον ΟΗΕ.

Σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, πρόκειται για αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλου τύπου “Musudan” με ακτίνα δράσης μεγαλύτερη των 3.000 χιλιομέτρων.

Αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι η εκτόξευση επιχειρήθηκε το πρωί της Παρασκευής και φαίνεται ότι απέτυχε, χωρίς ωστόσο, να επιβεβαιώσει τον τύπο του πυραύλου.

Στις 15 Απριλίου, η Βόρειος Κορέα τιμά την «Ημέρα του Ήλιου» για τα γενέθλια του Κιμ Ιλ Σουνγκ, ιδρυτή και πρώτου προέδρου (παππού του νυν ηγέτη). Οι γιορτές γύρω από τους Κιμ είναι ταυτόσημες με τις εθνικές γιορτές και σε περιόδους έντασης χρησιμοποιούνται συχνά για να σταλούν «μηνύματα» στη Νότιο Κορέα.