Κόλαφος για τους αντιφρονούντες και όπως την ήθελε η ΑΕΚ η ΜΠΕ!

Διαβάστε την ανάλυση.

..

Στην 27σελιδη απόφαση την οποία και υπέγραψε ο Υπουργός και η οποία αναρτήθηκε σήμερα στην «Διαύγεια», συμπεριλαμβάνονται όλα τα στοιχεία τα οποία και εξετάστηκαν από τα αρμόδια όργανα του υπουργείου, πριν δοθεί η θετική εισήγηση και ο φάκελος κατατεθεί στον ΔΟΚΚ. Παράλληλα, καταγράφονται όλα όσα λήφθηκαν υπόψη (έγγραφα, εισηγήσεις, ενστάσεις, αιτήσεις) και κάποια από αυτά παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Καταρχήν, στην συνολική έκθεση, έχει συμπεριληφθεί και η απόφαση του ΣτΕ, που σαφώς ξεκαθαρίζει πολλά πράγματα, κυρίως από ενστάσεις που υπήρξαν. Παράλληλα, ξεκαθαρίζεται με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι το άλσος έχει μετατραπεί σε μητροπολιτικό πάρκο: «Προωθείται η ανάπτυξή του με χρήσεις πολιτισμού, αθλητισμού μητροπολιτικής εμβέλειας και αναψυχής. Η ανάδειξη του άλσους Φιλαδέλφειας σε μητροπολιτικό πάρκο συνδυάζεται με την κατασκευή και λειτουργία του Κέντρου Αθλητισμού Μνήμης και Πολιτισμού της Α.Ε.Κ., καθώς και τις αναγκαίες και προβλεπόμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, χώρους και υποδομές στάθμευσης αλλά και την ανάπλαση στην ευρύτερη περιοχή» και τα παραπάνω ενισχύονται με την έκθεση της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, σύμφωνα με το οποίο α) η Υπηρεσία δεν έχει αρμοδιότητα επι της έκτασης που θα κατασκευαστεί το έργο καθώς το σύνολο του δασικού χαρακτήρα της έκτασης ετέθη εκτός δασοπροστασίας και β) προτείνονται περιβαλλοντικοί όροι, οι οποίοι λήφθηκαν υπόψη στην παρούσα απόφαση.

Αξίζει να σημειωθεί πως η εισήγηση της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, είναι θετική υπό όρους, ωστόσο πρόκειται για εισήγηση, αφού όπως προαναφέραμε, δεν είναι πλέον στην δικαιοδοσία της το μητροπολιτικό πάρκο της Νέας Φιλαδέλφειας. Από εκεί και πέρα, στην απόφαση συμπεριλαμβάνεται η τεχνική έκθεση ισοζυγίου πρασίνου, της NERCO-N. ΧΛΥΚΑΣ & Συνεργάτες Α.Ε.Μ. που έχει κατατεθεί από τον Σεπτέμβρη του 2014.

Μέσα και τα… σκουπίδια

Βασική υποχρέωση του Δήμου, όπως τονίζεται στην απόφαση που υπογράφηκε από τον Πάνο Σκουρλέτη, είναι η αποκομιδή των απορριμμάτων από τη λειτουργία του «Κέντρου Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού». Ωστόσο, το… ζουμί είναι αλλού. Στην παράγραφο 41 της απόφασης, βλέπουμε πως η εισήγηση του Δήμου για το γήπεδο είναι αρνητική, καθώς θεωρήθηκε πως η κατασκευή της «Αγια Σοφιάς», θα κάνει κακό στην περιοχή και στους κατοίκους της. Συγκεκριμένα, αναφέρεται: «έγγραφο του Δήμου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος προς την Περιφέρεια Αττικής με συν. έντυπο Δ11 σύμφωνα με το οποίο το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Φιλαδέλφειας Χαλκηδόνος , λαμβάνοντας υπόψη την Απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου σχετικά με την ΜΠΕ του έργου του θέματος, αποφάσισε κατά πλειοψηφία και με την απόφαση 241/2015 γνωμοδοτεί αρνητικά επί της ΜΠΕ του έργου». Προφανώς η δημοτική αρχή, ακόμα και σήμερα, δεν έχει αντιληφθεί πως «διοικεί» μία πόλη η οποία έχει μαραζώσει οικονομικά από τότε που γκρεμίστηκε το παλιό γήπεδο. Το ένα μαγαζί μετά το άλλο, βάζει λουκέτο και με την κατασκευή της «Αγια Σοφιάς», πλην των θέσεων εργασίας που θα ανοίξουν -με προτεραιότητα τους κατοίκους της περιοχής- θα έρθει μία γενικότερη ανάκαμψη του τόπου.

Ενστάσεις από πρόσωπα και… Μέσα

Και βεβαίως, τις ενστάσεις και τις αντιρρήσεις του Δήμου, λίγο πολύ τις γνωρίζαμε. Αυτό που δεν ξέραμε μέχρι την δημοσίευση της απόφασης, ήταν πως φυσικά πρόσωπα και Μέσα, εξέφραζαν τις ενστάσεις τους για την κατασκευή του γηπέδου και μάλιστα αυτές λήφθηκαν υπόψη του Υπουργού και των αρμόδιων οργάνων, πριν ληφθεί η τελική απόφαση και μπουν οι υπογραφές.

Όπως λοιπόν αναφέρεται στην 27σελιδη απόφαση, γραπτή ένσταση-απόψη-θέση για την «Αγια Σοφιά» κατέθεσαν οι κ.κ. Λουκάς Διαμιανός και Γ. Καμπουρογιάννης, ενώ το ίδιο συνέβη και από την τοπική εφημερίδα «Κόντρα», που απέστειλε έγγραφα στο υπουργείο και τις αρμόδιες Αρχές.