Ο τραγικός απολογισμός στη Συρία: Πάνω από 270.000 νεκροί, εκατομμύρια οι εκτοπισμένοι

Πέντε χρόνια ακριβώς μετά την έναρξη του πολέμου οι αριθμοί είναι αμείλικτοι

Είναι γνωστή η τραγική κατάσταση που επικρατεί στη Συρία τα τελευταία πέντε χρόνια (στις 15 Μαρτίου 2011 ξέσπασε ο πόλεμος), ωστόσο οι αριθμοί κάνουν ακόμα πιο σκληρή την πραγματικότητα καθώς την αναδεικνύουν σε όλη της την τραγικότητα.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που διαθέτει μεγάλο δίκτυο πηγών πληροφόρησης στη χώρα, αναφέρει πως οι νεκροί από την αρχή του πολέμου ανέρχονται σε 271.138. Σύμφωνα με απολογισμό που δημοσιοποιήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου του 2016, ανάμεσα στους νεκρούς είναι 79.106 άμαχοι, από τους οποίους 13.500 είναι παιδιά και 8.760 γυναίκες. Παράλληλα, ο μισός πληθυσμός της Συρίας έχει πάρει πλέον το δρόμο της προσφυγιάς, ενώ η χώρα έχει μείνει κατεστραμμένη.

Η μη κυβερνητική οργάνωση δεν περιλαμβάνει στην καταγραφή της τους χιλιάδες αγνοούμενους, τους αντικαθεστωτικούς στις φυλακές του καθεστώτος και τα μέλη των δυνάμεων πιστών στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ, που κρατούνται από τους αντάρτες και τις τζιχαντιστικές οργανώσεις, όπως το Ισλαμικό Κράτος.

Σύμφωνα με συριακή ανθρωπιστική οργάνωση, 177 νοσοκομεία έχουν καταστραφεί και περίπου 700 μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού έχουν σκοτωθεί από το 2011. Η γαλλική ΜΚΟ Handicap International, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τον όλεθρο που σκορπούν τα εκρηκτικά όπλα, μιλά για ένα 1 εκατ. τραυματίες.

Οι πρόσφυγες

Στη Συρία, με πληθυσμό περίπου 23 εκατομμύρια πριν από τη σύγκρουση, 13,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί ή εκτοπιστεί από τον πόλεμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ (στοιχεία 12ης Ιανουαρίου 2016). «Τουλάχιστον 250.000 παιδιά ζουν υπό άγρια πολιορκία σε περιοχές που έχουν γίνει πραγματικές φυλακές» κατήγγειλε τον Μάρτιο η οργάνωση Save the Children.

Περισσότεροι από 450.000 άνθρωποι ζουν σήμερα πολιορκημένοι στη Συρία, σύμφωνα με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ο πόλεμος ανάγκασε επίσης 4,7 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, «ο μεγαλύτερος πληθυσμός προσφύγων για μια μόνο σύγκρουση σε μια γενιά», δήλωνε τον Ιούλιο του 2015 η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR).

Η Τουρκία είναι σήμερα η χώρα που έχει δεχτεί στο έδαφός της τους περισσότερους από τους πρόσφυγες αυτούς, μεταξύ 2 και 2,5 εκατομμύρια Σύριους. Ο Λίβανος φιλοξενεί περίπου 1,2 εκατομμύριο, σύμφωνα με επίσημες πηγές. Περισσότερο από τα δύο τρίτα αυτών ζουν σε συνθήκες «ακραίας φτώχειας», σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Στην Ιορδανία, σχεδόν 630.000 έχουν καταγραφεί από την HCR αλλά οι αρχές εκτιμούν ότι ο αριθμός τους ξεπερνά το ένα εκατομμύριο. Περί τους 225.000 Σύριοι έχουν καταφύγει στο Ιράκ και 137.000 στην Αίγυπτο.

Μια μεγάλη πλειονότητα των Σύριων προσφύγων εξακολουθούν να βρίσκονται στις χώρες της περιοχής, ωστόσο ολοένα και περισσότεροι είναι αυτοί που μεταβαίνουν στην Ευρώπη επιχειρώντας έναν επικίνδυνο και αβέβαιο περίπλου.

Ετοιμοθάνατη οικονομία

Σύμφωνα με ειδικούς, η σύγκρουση έχει πάει πίσω τρεις δεκαετίες την οικονομία της χώρας, καθώς της έχει στερήσει σχεδόν όλα της τα έσοδα και οι περισσότερες της υποδομές της έχουν καταστραφεί.

Το σύστημα της παιδείας και της υγείας είναι επίσης κατεστραμμένα.

Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 90% από τότε που ξέσπασε η εξέγερση, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο, ενώ η χώρα υφίσταται αυστηρές διεθνείς κυρώσεις.

Σύμφωνα με τον υπουργό Πετρελαίου, οι άμεσες και έμμεσες απώλειες στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου ανέρχονται σε 58 δισεκατομμύρια δολάρια (52 δισεκατομμύρια ευρώ).

Το 2015, ένας συνασπισμός 130 μη κυβερνητικών οργανώσεων δήλωνε ότι η Συρία ζούσε σχεδόν χωρίς φως, με το 83% του δικτύου ηλεκτροδότησης να μην λειτουργεί πλέον εξαιτίας του πολέμου.