Liberation: Το κερί για τον 1 χρόνο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει μάλλον με δυναμίτη

Με ένα άρθρο καταπέλτη που έχει τίτλο «Μετά από έναν χρόνο Τσίπρα, η Ελλάδα βρίσκεται σε αδιέξοδο», η Liberation σκιαγραφεί το μαύρο προφίλ της ελληνικής οικονομίας και περιγράφει την κοινωνική οργή. 

Γράφει αναλυτικά η Maria Malagardis, ειδική απεσταλμένη στην Αθήνα:

«Μια σημαία του ΣΥΡΙΖΑ έσχισαν και έκαψαν μέσα στο δρόμο, στη Βόρεια Ελλάδα. Ενας υπουργός βρέθηκε όμηρος στο γραφείο της περιφέρειας, επί 12 ώρες, ενώ απέξω το πλήθος λυσομανούσε. 

Κάποιοι βουλευτές στριμώχτηκαν στο αεροδρόμιο της Καστοριάς και αναγκάστηκαν να απολογηθούν για τα μέτρα που θα ψηφίσουν. Τη Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, ο Αλέξης Τσίπρας θα σβήσει το πρώτο κερί από την εκλογή του, σε μια ατμόσφαιρα ιδιαίτερα εκρηκτική. 

Μετά από μήνες απάθειας, ο άνεμος της οργής φύσηξε ξαφνικά την περασμένη εβδομάδα και προκάλεσε ένα κύμα πρωτοφανών διαδηλώσεων για μια κυβέρνηση η οποία ανακαλύπτει ξαφνικά τη βία της αντιδημοφιλίας, που χτυπούσε παλιότερα μόνο τα παραδοσιακά κόμματα. Μοιάζει πολύ μακριά η εποχή που η ελληνική αριστερά υποσχόταν να ξαναφέρει την ελπίδα! 

Το «καλό παιδί που κάνει ό,τι μπορεί» τελείωσε

«Παρά την 7μηνη σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές, παρά την παράδοσή του στους δανειστές στις 13 Ιουλίου, ο Τσίπρας κατόρθωσε να διατηρήσει για καιρό την εικόνα του «καλού παιδιού» που «κάνει ό,τι μπορεί». Μετά από την εκλογική νίκη στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 και τη νέα εκλογική νίκη των πρόωρων εκλογών του περασμένου Σεπτεμβρίου, ο Τσίπρας εμφανιζόταν ως το «ελάχιστο κακό» σε μια χώρα όπου η κεντροαριστερά και η Δεξιά είχαν χάσει έδαφος. 

Αλλά ένα σχέδιο νόμου για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού ήταν αρκετό για να ξεσηκώσει ένα τεράστιο μέτωπο απέναντι στη φοροκαταιγίδα. 

Οι αγρότες οι οποίοι έβγαλαν τα τρακτέρ στο δρόμο και επιτίθενται στους βουλευτές ή στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι οι μόνοι που διαδηλώνουν την οργή τους. Οι δικηγόροι, οι γιατροί, οι καλλιτέχνες, οι έμποροι, οι συνταξούχοι, ακόμη και τα άτομα με ειδικές ανάγκες, κατέβηκαν όλοι στο δρόμο την τελευταία εβδομάδα. Και παρότι η συμμετοχή δεν έχει φτάσει ακόμη τα επίπεδα του 2012-13, οι οργισμένοι δικηγόροι έπαιξαν με τους συμβολισμούς και κρέμασαν τις γραβάτες τους στους θάμνους που κοσμούν τη Βουλή των Αθηνών για να σηματοδοτήσουν την δημιουργία του «κινήματος της γραβάτας». Σαν μια επώδυνη ματιά στον κορυφαίο συμβολισμό της κυβέρνησης Τσίπρα, στην οποία οι υπουργοί δεν φοράνε γραβάτα για να εκφράσουν το τέλος της λιτότητας. 

«Ισως δώσαμε υπερβολικά πολλές υποσχέσεις» ομολόγησε ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ένας υπουργός της κυβέρνησης εξηγούσε ότι δεν πρέπει να κρίνεται η κυβέρνηση «στις υποσχέσεις που έδωσε τον Ιανουάριο του 2015, αλλά με τις δεσμεύσεις των δανειστών». 

Δεν ενθουσιάζει πλέον τα πλήθη

Ο ίδιος ο Τσίπρας άλλαξε; Η είναι ο νικημένος στρατηγός μιας χώρας με περιορισμένη κυριαρχία; Φαινομενικά, ο 40άρης πρωθυπουργός διατηρεί το άνετο ύφος του στο δημόσιο χώρο. Απαντώντας με χιούμορ, την περασμένη Πέμπτη, στο Νταβός, στον Σόιμπλε, ο οποίος υποστήριξε ότι το να αποβάλλεις το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα «είναι σαν να ανάβεις ένα κερί σε ένα δωμάτιο γεμάτο δυναμίτη». Ο Τσίπρας απάντησε, με νόημα: «Δεν πρέπει, ωστόσο, να μένουμε στο σκοτάδι και το ουσιώδες είναι να βγάλουμε τον δυναμίτη πριν ανάψουμε το κερί». 

Ο Ελληνας πρωθυπουργός εξακολουθεί να ζητάει μείωση του χρέους με αντάλλαγμα τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν ικανοποιούν τους δανειστές, οι οποίοι απαιτούν όλο και μεγαλύτερες προσπάθειες και κοστολογημένα αποτελέσματα. «Ο Τσίπρας απέτυχε να βάλει τέλος στη λιτότητα αλλά εμφανίζεται πάντα στην Ελλάδα ως ο υπερασπιστής των φτωχότερων. Το πρόβλημα είναι ότι με το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό λυώνει κυριολεκτικά τις μικρές επιχειρήσεις και τους αγρότες, οι οποίοι αποτελούν και την καρδιά της ελληνικής οικονομίας. Η πραγματικότητα είναι ότι η μικρο-μεσαία τάξη πιστεύει ότι πάλι πληρώνει τα σπασμένα» δηλώνει ο πολιτικός αναλυτής Γιώργος Σεφερτζής. 

«Αλλά, πού να βρούμε τα χρήματα; Πρέπει κάποιοι να πληρώσουν! Προτιμούμε να μην πληρώσουν οι αδύναμοι αλλά όσοι ακόμη μπορούν», απαντά ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μέσα στο τεράστιο γραφείο του στο υπουργείο Εργασίας, μπροστά στο οποίο διαδηλώνουν κάποιοι σε σταθερή βάση. 

«Η Ελλάδα θα δημιουργήσει την έκπληξη το 2016» δήλωσε ο Τσίπρας από το Νταβός, ανακουφισμένος από την έκθεση της Standard and Poor’s, η οποία ανέβασε τη βαθμολογία της Ελλάδας. 

Αλλά η αισιοδοξία του Ελληνα πρωθυπουργού δεν ενθουσιάζει πλέον τα πλήθη. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, το 85% των Ελλήνων είναι δυσαρεστημένοι από το έργο της κυβέρνησης. Ο Τσίπρας έχασε ένα μεγάλο κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να έχει κατορθώσει να αλλάξει ούτε την Ελλάδα ούτε την Ευρώπη. Μπορεί ακόμη να αναγεννηθεί; Σε κάθε περίπτωση, το κερί για τον 1 χρόνο ΣΥΡΙΖΑ που φύσηξε, μοιάζει μάλλον με δυναμίτη.