Ο Λ.Φαμπιούς παρουσίασε συγκινημένος το τελικό σχέδιο συμφωνίας για κλιματική αλλαγή

 

 

Το τελικό σχέδιο της συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, που έχει σκοπό να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη, υποβλήθηκε σήμερα στους αντιπροσώπους 195 χωρών που συγκεντρώθηκαν κοντά στο Παρίσι από τον πρόεδρο της COP21 Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος εμφανίστηκε πολύ συγκινημένος.

«Είμαστε σχεδόν στο τέλος ενός δρόμου και χωρίς αμφιβολία στην αρχή ενός άλλου», δήλωσε ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών σε μία σύνοδο της ολομέλειας, με σπασμένη φωνή και στο όριο των δακρύων. Νωρίτερα ευχαρίστησε τον προκάτοχό του Μανουέλ Πουλγκάρ-Βιδάλ, προκαλώντας ομοβροντία χειροκροτημάτων.

Ο Φαμπιούς είπε πως το σχέδιο συμφωνίας φιλοδοξεί να μειώσει την υπερθέρμανση «πέρα από τους δύο βαθμούς Κελσίου» και «να προσπαθήσει να τη μειώσει στους ενάμιση βαθμούς Κελσίου».

Χαρακτήρισε τη συμφωνία «δίκαιη, βιώσιμη, δυναμική, ισορροπημένη και νομικά δεσμευτική» και είπε ότι τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια που έχει δεσμευθεί να παράσχει ο Βορράς στον Νότο «θα πρέπει να είναι το κατώτατο όριο».

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κάλεσε τις 195 χώρες που εκπροσωπούνται στο Παρίσι να κάνουν «το αποφασιστικό βήμα» υιοθετώντας στη διάρκεια της ημέρας τη συμφωνία της διάσκεψης του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Κάνοντας λόγο από το βήμα της COP21 για μια «μεγάλη πράξη για την ανθρωπότητα», ο αρχηγός του γαλλικού κράτους κάλεσε τους αντιπροσώπους να ενεργήσουν ώστε «η 12η Δεκεμβρίου να είναι μια μέρα όχι μόνο ιστορική αλλά μια ημερομηνία για την ανθρωπότητα».

«Η Γαλλία σας ζητά, η Γαλλία σας ικετεύει να εγκρίνετε την πρώτη παγκόσμια συμφωνία της ιστορίας μας», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν κάλεσε όλες τις χώρες «να τελειώσουν τη δουλειά», εγκρίνοντας τη συμφωνία κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Το τέλος είναι κοντά. Ας τελειώσουμε τώρα τη δουλειά. Ο κόσμος παρακολουθεί. Εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από τη σοφία σας», είπε ο Μπαν.