Ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις -Οι 5 κατηγορίες οφειλετών που μπαίνουν στο στόχαστρο

Αποτέλεσμα εικόνας για βουλη

 

Ξεκίνησαν από χθες να επιδίδονται τα πρώτα ηλεκτρονικά κατασχετήρια μέσω του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών. Σύμφωνα με πληροφορίες αφορούσαν μικρό αριθμό οφειλετών που δεν ξεπερνούσε τους 150, ενώ στη σχετική εγκύκλιο του ΙΚΑ αναφέρεται ότι στόχος είναι να επιδίδονται 600 ειδοποιήσεις ανά τράπεζα σε καθημερινή βάση.

Οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία που ξεπερνούν τις 5.000 ευρώ θα μπορούν πλέον να γίνονται ηλεκτρονικά, ενώ για μικρότερα ποσά θα ακολουθείται χειρόγραφη διαδικασία.

Οι τράπεζες που θα λαμβάνουν τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια και θα έχουν την ευθύνη να ψάχνουν αν οι οφειλέτες που τους διαβιβάζονται τηρούν λογαριασμό είναι: η Εθνική, η Alpha Bank, η Πειραιώς, η Αττικής, η Unicredit και η Aegean Baltic Bank.

Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, σύμφωνα με τα κριτήρια που εφαρμόζει το ΚΕΑΟ στην αποστολή των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων προς τις τράπεζες, στο στόχαστρο βρίσκονται πέντε τουλάχιστον κατηγορίες οφειλετών. Αυτές είναι:

Όσοι έχουν χρέη που βρίσκονται στο όριο της παραγραφής (με οφειλές που πλησιάζουν στη δεκαετία).
Όσοι έχουν μεγάλο ύψος οφειλής και συστηματική αθέτηση όρων ρύθμισης ή δεν έχουν προβεί σε καμία ρύθμιση.
Πρόσωπα μεγάλης ηλικίας που εμφανίζονται ως διαχειριστές νεοσύστατων εταιριών, οι οποίες όμως λειτουργούν ως «βιτρίνα» για να σβήνονται τα ίχνη παλαιότερων χρεών.
Οφειλέτες που εμφανίζονται να δημιουργούν νέα χρέη χωρίς να έχουν ρυθμίσει τα προηγούμενα.
Οφειλέτες οι οποίοι εκμεταλλεύονται συστηματικά τις ρυθμίσεις, καθώς πληρώνουν λίγες μόνο δόσεις και επανέρχονται με νέα αίτηση ρύθμισης, την οποία όμως εγκαταλείπουν πολύ γρήγορα.
Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, είναι σοβαρό το ενδεχόμενο να προκύψει πρόβλημα με τους διπλοοφειλέτες, δηλαδή όσους έχουν οφειλές στα Ταμεία και παράλληλα χρησιμοποιούν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς για να εξυπηρετήσουν το δάνειό τους. Σε αυτή την περίπτωση, οι τράπεζες από την στιγμή που θα λάβουν το ηλεκτρονικό κατασχετήριο θα πρέπει να επιλέξουν ποια οδό θα ακολουθήσουν. Αν δηλαδή θα δεσμεύσουν τα χρήματα για τις οφειλές ή αν θα προλάβουν να κρατήσουν τα χρήματα.