Η γερμανική κυβέρνηση έδωσε το «ΟΚ» για εμπλοκή στον πόλεμο κατά του ISIS

Η γερμανική κυβέρνηση και επίσημα ενέκρινε την στρατιωτική στήριξη στις γαλλικές επιχειρήσεις εναντίον της ISIS. Το Βερολίνο επιμένει ότι η απόφαση είναι η ενδεδειγμένη και η υπεύθυνη ενώπιον της πρόκλησης, προετοιμάζοντας ωστόσο ότι η συνολική μάχη «θα έχει διάρκεια» και η καθοριστική καμπή μπορεί να έρθει μόνο μέσω πολιτικής διαδικασίας.

Η απόφαση αυτή βρήκε τους Γερμανούς πολίτες ναι μεν ανήσυχους, αλλά όχι απόλυτα αντίθετους, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Ο κυβερνητικός Μεγάλος Συνασπισμός έδωσε το πρωί της Τρίτης την έγκρισή του σε ανάπτυξη δυνάμεων για έναν χρόνο. Η απόφαση οδεύει στη γερμανική Βουλή και αναμένεται να πάρει εντός ημερών την κοινοβουλευτική έγκριση.

Η απόφαση του Βερολίνου να συνδράμει το Παρίσι στις επιχειρήσεις εναντίον της ISIS ήρθε μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου. Η γερμανική κυβέρνηση έβαλε στο τραπέζι, μία ημέρα μετά την συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ, την συνδρομή με αεροσκάφη Tornado για αναγνωριστικές πτήσεις, αεροπλάνα ανεφοδιασμού, μία φρεγάτα και το στρατιωτικό προσωπικό για την ανάπτυξή τους, μέχρι 1.200 στρατιώτες.

Η εμπλοκή επικεντρώνεται στην υποστήριξη των γαλλικών επιχειρήσεων στη Συρία και όχι σε γερμανικές επιδρομές.

Η πρώτη δημοσκόπηση για τις επιδρομές εμφανίζει τους Γερμανούς να φοβούνται μεν ότι η εμπλοκή των γερμανικών δυνάμεων μπορεί να κάνει ακόμα περισσότερο στόχο τη Γερμανία για τρομοκρατικές επιθέσεις, όμως είναι περισσότεροι εκείνοι που την υποστηρίζουν έναντι όσων αντιτίθενται.

Στην αντιπολίτευση, η στάση ξεκινά από απόλυτη αντίθεση και φτάνει μέχρι τον προβληματισμό με έμφαση στην πολιτική διέξοδο.

Στο κόμμα της Αριστεράς (Linke), ο επικεφαλής Μπερντ Ρίξινγκερ χαρακτήρισε «ανεύθυνη την εμπλοκή», υποστηρίζοντας πως ενισχύει τον τρομοκρατικό κίνδυνο για την ίδια τη Γερμανία αλλά και «σπάει το ταμπού» της δραστηριότητας στο εξωτερικό. Από τους Πράσινους, ο επικεφαλής της ΚΟ Αντόν Χόφραϊτερ κάλεσε σε «συνολική πολιτική στρατηγική», λέγοντας πως «εμπλοκή χωρίς να υπάρχει συντονισμός ενέχει τον κίνδυνο ακόμη και να επιδεινωθεί η κατάσταση στα διάφορα μέτωπα».