ΕΚΤ: Μειώθηκε ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας, αλλά είναι υψηλός ακόμα

 

 

Ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας μειώθηκε από τον Ιούλιο, αλλά παραμένει σε υψηλά επίπεδα, λόγω των ανησυχιών για την ταχεία και πλήρη υλοποίηση του τρίτου προγράμματος χρηματοδότησης, αναφέρεται σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας. Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις του ελληνικού ζητήματος στην ευρωζώνη, σημειώνει ότι είχαν περιορισμένη και προσωρινή επίπτωση στις αγορές μετοχών και κρατικών ομολόγων.

Στην ίδια έκθεση επισημαίνεται ο κίνδυνος αύξησης της μη βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους στην Ευρωζώνη. Η ΕΚΤ εντόπισε τέσσερις παράγοντες οι οποίοι μπορεί, λέει, να αποτελέσουν απειλή για την οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ετών:

Αδύναμη κερδοφορία για τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες, εντός ενός περιβάλλοντος χαμηλής ανάπτυξης και ανισορροπιών.
Κίνδυνος αύξησης της μη βιωσιμότητας του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους εν μέσω χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης.
Ραγδαία αύξηση του σκιώδους τραπεζικού συστήματος.

Παρά τους κινδύνους ωστόσο, η ΕΚΤ αναγνωρίζει την πρόοδο του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος σε μία σειρά παραγόντων, όπως η συρρίκνωση της έκθεσης στις αναδυόμενες αγορές, η βελτίωση της κερδοφορίας και η αύξηση της αξιοπιστίας.