Ανέπτυξαν για πρώτη φορά λειτουργικές φωνητικές χορδές

 

ΓΙΑΤΡΟΣ, ΦΩΝΗΤΙΚΕΣ ΧΟΡΔΕΣ

 

Διεθνής επιστημονική ομάδα κατάφερε να αναπτύξει σε εργαστηριακές συνθήκες λειτουργικές φωνητικές χορδές, που μελλοντικά θα μπορούσαν να βοηθήσουν ασθενείς να ξαναμιλήσουν, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Science Translational Medicine.

Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Χειρουργικής Νέϊθαν Γουέλχαμ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν στο Μάντισον, συνέλεξαν κύτταρα φωνητικών χορδών από πτωματικούς και εν ζωή δότες. Αφού καλλιεργήθηκαν σε εργαστηριακούς δίσκους τοποθετήθηκαν στη συνέχεια σε ένα τρισδιάστατο πλέγμα από κολλαγόνο, όπως αυτό που χρησιμοποιείται ως βάση για την ανάπτυξη τεχνητού δέρματος. Σε περίπου δύο εβδομάδες, τα κύτταρα σχημάτισαν έναν ιστό φωνητικής χορδής μήκους περίπου 16 χιλιοστών και πάχους ενός χιλιοστού.

Τα τεστ έδειξαν ότι η καλλιεργημένη φωνητική χορδή, που ήταν αρκετά ελαστική και ανθεκτική, διέθετε σε μεγάλο βαθμό τις βιολογικές ιδιότητες της φυσικής χορδής και, επιπλέον, παρήγαγε ήχους. Ωστόσο, η εργαστηριακή χορδή έχει πιο απλή και ανώριμη δομή από την φυσιολογική, επειδή η τελευταία συνεχίζει να αναπτύσσεται 13 χρόνια μετά τη γέννηση του ανθρώπου.

Στη συνέχεια εμφυτεύθηκε σε ποντίκια και κατά τη διάρκεια του τριμήνου παρακολούθησης των πειραματόζωων δεν σημειώθηκε απόρριψη του μοσχεύματος.

Αν και τα πρώτα αποτελέσματα κρίνονται ικανοποιητικά, οι ερευνητές σπεύδουν να σημειώσουν ότι θα περάσουν χρόνια μέχρι να γίνει η πρώτη κλινική δοκιμή εργαστηριακών φωνητικών χορδών σε ανθρώπους.

Πάντως και άλλες επισημονικές ομάδες προσπαθούν να αναπτύξουν φωνητικές χορδές με επαναπρογραμματισμό βλαστικών κυττάρων.

Ανέπτυξαν για πρώτη φορά λειτουργικές φωνητικές χορδές – See more at: http://ikypros.com/?p=137082#sthash.Q8045pUR.dpuf