Σουλτς: πρέπει όλα τα κ-μ να δεσμευτούν για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού

Οικογενειακή φωτογραφία της Συνόδου στη Βαλέτα (12-11-2015)

Ο Μάρτιν Σουλτς, κάλεσε τα κράτη μέλη να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την μετεγκατάσταση των προσφύγων, από τις χώρες της ΕΕ που αντιμετωπίζουν μεγάλη εισροή. “Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη μπορεί να λειτουργήσει μόνο αν όλοι αφοσιωθούν σε αυτή, όχι αν αφήσουμε λίγες μόνο χώρες να σηκώσουν όλο το βάρος”, είπε ο πρόεδρος Σουλτς, στην άτυπη συνάντηση των ηγετών τω χωρών της ΕΕ, στη Μάλτα, στις 12 Νοεμβρίου. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά τη Σύνοδο στη Βαλέτα, για το μεταναστευτικό.

Στην ομιλία του ο Μάρτιν Σουλτς, τόνισε ότι “η ΕΕ αντιμετωπίζει πρωτόγνωρη πρόκληση. Αυτή η μεταναστευτική και προσφυγική κρίση, δεν θα καλυτερεύσει αν γυρίσουμε το κεφάλι μας από την άλλη. Θα γίνει χειρότερη. Η παγκοσμιοποίηση μπορεί να είναι ορατή μόνο στις τηλεοράσεις μας και στα σούπερ μάρκετ. Τώρα, είτε μας αρέσει είτε όχι, έχει φτάσει και στις ακτές μας”.

Επίσης, κάλεσε για άμεση χρηματοδότηση και επενδύσεις όπου χρειάζεται, το συντομότερο δυνατό, ενώ επιπλέον κάλεσε τα κράτη μέλη να παρέχουν στην FRONTEX και στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο, την απαραίτητη τεχνογνωσία και το προσωπικό αλλά και να εφαρμόσουν τις υφιστάμενες δεσμευτικές αποφάσεις για τις μετεγκαταστάσεις.

Ο πρόεδρος Σουλτς, περιέγραψε πώς βίωσε την πρώτη μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα, την προηγούμενη Τετάρτη. “Αν αυτά τα πρώτα βήματα δεν συνεχίσουν με χιλιάδες μετεγκαταστάσεις τις επόμενες ημέρες, σε όλα τα κράτη μέλη, δεν θα καταφέρουμε ποτέ να διαχειριστούμε την κατάσταση”, δήλωσε.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΕΚ, τόνισε πόσο σημαντική είναι η συνεργασία με τρίτες χώρες, ενώ επεσήμανε ότι όσοι δεν έχουν κανένα δικαίωμα να μείνουν πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες από τις οποίες ήρθαν, “αυτό αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι κάθε συνεκτικής μεταναστευτικής πολιτικής, που βασίζεται σε κανόνες”. Επίσης, δήλωσε ότι αναμένει την επικείμενη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ευρωπαϊκή ακτοφυλακή.