Βερολίνο: Ικανοποίηση για τα αποτελέσματα των stress tests

Ικανοποίηση εκφράζει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών για το γεγονός ότι το κεφαλαιακό έλλειμμα των ελληνικών τραπεζών είναι μικρότερο από τα 25 δισ. ευρώ, τα οποία προορίζονταν για τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, στο πλαίσιο του προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα.Θετικά βλέπει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών τις περιορισμένες κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των στρες τεστ.

«Προς το παρόν είναι ευχάριστο» το γεγονός ότι η ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών δεν υπερβαίνει τα συμφωνηθέντα 25 δισ. ευρώ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Γιργκ Βαϊσγκέρμπερ, διευκρίνισε, ωστόσο, ότι θα ήταν πρώιμο να συμπεράνει κανείς ότι θα μπορούσε να περιοριστεί ο συνολικός όγκος του ελληνικού προγράμματος.

«Θα πρέπει πρώτα να δούμε ποια σχέδια κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης (capital plans) θα προσκομίσουν οι ελληνικές τράπεζες και μετά να περιμένουμε πώς θα αντιδράσει σε αυτά η ΕΚΤ, η οποία έχει τον ηγετικό ρόλο μεταξύ των θεσμών» ανέφερε ο κ. Βαϊσγκέρμπερ και παρέπεμψε στην τρέχουσα διαδικασία για την ανεύρεση ιδιωτικών κεφαλαίων, προκειμένου να καλυφθούν τα ελλείμματα των τραπεζών που διαπιστώθηκαν στα stress tests. 

«Οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να κλείσουν αυτά τα ελλείμματα με ιδιωτικά μέσα. Έως τις 6 Νοεμβρίου πρέπει να προσκομίσουν τα σχέδια, για να κλείσουν τις τρύπες για το βασικό σενάριο. 

» Εάν το καταφέρουν με ιδιωτικά μέσα, τότε έχουν εξασφαλίσει ότι δεν χρειάζεται να αναδιαρθρωθούν βάσει των ευρωπαϊκών οδηγιών.