Προβλήματα είσπραξης για τον προϋπολογισμό της Ελλάδας

 

ΧΡΗΜΑΤΑ

 

Σημαντικό πρόβλημα στο σκέλος των εσόδων καταγράφει η εκτέλεση του ελληνικού προϋπολογισμού το εννεάμηνο του τρέχοντος έτους. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 32.227 δισεκατομμύρια ευρώ, μειωμένα κατά 4.604 δισεκατομμύρια ευρώ ή 12,5% έναντι του στόχου.

Αν και τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν ενσωματώσει την αναθεώρηση του προϋπολογισμού που κατατέθηκε προ ημερών στην Βουλή και θέτει νέους δημοσιονομικούς στόχους για το 2015, εντούτοις επιβεβαιώνουν το σημαντικό πρόβλημα στο σκέλος των εσόδων. Ενδεικτικό είναι ότι ακόμη και βάσει των αναθεωρημένων μεγεθών το υπουργείο Οικονομικών καλείται να εισπράξει στους επόμενους τρεις μήνες περίπου 19 δισεκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να πετύχει τους στόχους.

Στο σκέλος των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού, αυτές ανήλθαν στα 36.193 δισεκατομμύρια ευρώ, μειωμένες κατά 4.381 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι του στόχου, με αποτέλεσμα το πρωτογενές πλεόνασμα να διαμορφωθεί διαμορφώθηκε στα 3.079 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 2.532 δισεκατομμυρίων ευρώ την αντίστοιχη περίοδο το 2014 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3.644 δισεκατομμυρίων ευρώ.