Τα καρδιαγγειακά νοσήματα εξακολουθούν να αποτελούν την κύρια αιτία θνησιμότητας στο δυτικό κόσμο, παρά τις σημαντικές παρεμβάσεις σε προληπτικό επίπεδο, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας Γιώργο Παμπορίδη.
Στατιστικά, περίπου το 30% των θανάτων παγκοσμίως οφείλονται ή σχετίζονται άμεσα με τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Στη δε Ευρώπη των 28, τα καρδιαγγειακά επεισόδια ευθύνονται για το 42% του συνόλου των θανάτων. Με απόλυτους αριθμούς, το μοτίβο γίνεται εντονότερα αντιληπτό στην πραγματική του διάσταση: Κάθε 4 δευτερόλεπτα σημειώνεται μια καρδιακή προσβολή. Κάθε 5 δευτερόλεπτα ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.
«Αριθμοί τρομακτικοί. Αριθμοί που δεικνύουν πως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, παρά τις σημαντικές παρεμβάσεις σε πρωτογενές και δευτερογενές επίπεδο πρόληψης, εξακολουθούν να αποτελούν την κύρια αιτία θνησιμότητας στο δυτικό κόσμο, με τις επιπτώσεις τους να είναι δυσμενείς για τους πολίτες και τις οικονομίες των κρατών τους» σημείωσε ο Υπουργός σε σημερινή συνέντευξη Τύπου της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς.
Σε χαιρετισμό που μετέφερε εκ μέρους του Υπουργού, η Γενική Διευθύντρια Χριστίνα Γιαννάκη, ο κ. Παμπορίδης είπε ότι οι παράγοντες κινδύνου είναι γνωστοί: ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής, η απουσία φυσικής άσκησης, το μη ελεγχόμενο βάρος, το κάπνισμα, ο αρρύθμιστος διαβήτης.
Οι παράγοντες αυτοί μπορούν αδιαμφισβήτητα να αλλάξουν με την πρόληψη, υπέδειξε ο Υπουργός, προσθέτοντας πως η πρωτογενής πρόληψη θα πρέπει να ξεκινά από την παιδική ηλικία μέσα από τη διαμόρφωση ενός υγιεινό-διαιτητικού μοντέλου ζωής, με την υιοθέτηση μιας σωστής διατροφικής συμπεριφοράς.
Σύμφωνα με στατιστικές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η εφαρμογή των οδηγιών αυτών μπορεί να ελαττώσει τη συχνότητα των καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 50-70%, ανέφερε ο κ. Παμπορίδης, προσθέτοντας πως «κάλλιον το θεραπεύειν, το προλαμβάνειν» και το «προλαμβάνειν» προϋποθέτει ενημέρωση, διαφώτιση, επιμόρφωση.
Ο Υπουργός είπε ότι στο στρατηγικό σχεδιασμό των Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας περιλαμβάνονται Προγράμματα Προληπτικής Ιατρικής. «Εγνωσμένος μας στόχος, πάντοτε σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, η δραστηριοποίηση σε προγράμματα διαφώτισης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, στοχεύοντας τόσο στο ευρύ κοινό όσο και σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες» όπως ανέφερε.