Ένα βήμα πριν τον πόλεμο η κορεατική χερσόνησος

Στα πρόθυρα πολέμου βρίσκεται η κορεατική χερσόνησος με τη Νότιο Κορέα να μεταδίδει από τα μεγάφωνά της μηνύματα εναντίον της Πιονγκγιανγκ στα σύνορα και την Βόρειο Κορέα να προετοιμάζει τα στρατεύματά της για επίθεση.

Η Βόρειος Κορέα έδωσε τελεσίγραφο στο νότο να παύσει τις μεταδόσεις, απειλώντας την με «στρατιωτική δράση» και θέτοντας τον στρατό «επί ποδός πολέμου» την Παρασκευή.

Το υπουργείο Άμυνας της Νοτίου Κορέας, διά του υφυπουργού Μπαέκ Σεούνγκ-Τζου που επικαλείται το Reuters, θεωρεί ότι είναι πιθανό πως οι δυνάμεις του Βορρά θα βάλουν εναντίον κάποιων από τις 11 εγκαταστάσεις που στεγάζουν τα μεγάφωνα.

Η ένταση για τα μεγάφωνα έβραζε τις προηγούμενες ημέρες, με αποκορύφωμα τα πυρά που κατεύθυνε η βορεικορεατική πλευρά την Πέμπτη εναντίον των μεγαφώνων, στα οποία η Νότιος Κορέα απάντησε με πυρά του δικού της πυροβολικού.

Σε κανένα από το περιστατικά δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

«Η κατάσταση είναι πάρα πολύ σοβαρή. Είναι απαραίτητο να συνεχίσει να λειτουργεί η βιομηχανική ζώνη Καεσόνγκ με το ελάχιστο απαραίτητο προσωπικό,» δήλωσε ο νοτιοκορεάτης υπουργός Ενοποίησης.

Η βιομηχανική ζώνη βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα εντός της Βόρειας Κορέας και έκλεισε όταν η Πιονγκγιάνγκ απέσυρε τους 53.000 εργαζόμενούς της εν μέσω των αυξανόμενων εντάσεων με τη Νότια Κορέα στις αρχές του έτους.