Στουρνάρας: Με συμφωνία θα επιστρέψει άμεσα η κανονικότητα στις τράπεζες

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας εξέφρασε την άποψη ότι η κανονικότητα των ελληνικών τραπεζών θα αποκατασταθεί αν υπάρξει συμφωνία της κυβέρνησης με τους Θεσμούς.

Μιλώντας σε συνάντησή του με την Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλλήλων Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) χαρακτήρισε τη συμφωνία «μονόδρομο επιβίωσης και προοπτικής για τη χώρα και την οικονομία».

Συγκεκριμένα μίλησε για μέτρα που λαμβάνονται από την Τράπεζα της Ελλάδος για τη θωράκιση του Τραπεζικού Συστήματος προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις αυτής της περιόδου, υποστηρίζοντας πως η άρση των capital controls θα γίνει σταδιακά και παράλληλα με την αποκατάσταση της ρευστότητας στις Τράπεζες.

Eφόσον υπάρξει συμφωνία, όπως τόνισε, δεν υφίσταται κίνδυνος για το μέλλον των τραπεζών, οι οποίες θα μπορέσουν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, προκειμένου να αποκατασταθεί το κλίμα εμπιστοσύνης που διαταράχθηκε.

Παράλληλα, τόνισε πως η λειτουργία των θυγατρικών των τραπεζών στο εξωτερικό παρακολουθείται διαρκώς από την ΤτΕ αλλά και από τις επιμέρους Τράπεζες, ενώ συμπλήρωσε πως με τα σημερινά δεδομένα και με την προϋπόθεση ύπαρξης συμφωνίας δεν υπάρχει κάποιος ορατός κίνδυνος.

Επιπρόσθετα, χαρακτήρισε ως ανεύθυνες τις φημολογίες για κινδύνους σε επιμέρους Τράπεζες τους οποίους απέκλεισε κατηγορηματικά δηλώνοντας ότι, το Τραπεζικό Σύστημα στο σύνολό του αποδείχθηκε ότι είναι αξιόπιστο και ασφαλές και θα έχει μέλλον και ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο επόμενο διάστημα μετά το τέλος της τρέχουσας κρίσης.

Τέλος, υπογράμμισε την αρτιότητα με την οποία αντιμετωπίστηκαν οι δυσκολίες και τα προβλήματα που προέκυψαν αμέσως από τις πρώτες μέρες που έκλεισαν οι τράπεζες.