Γερμανία: «Φέρετρα» μεταναστών μπροστά στη Βουλή

Περίπου 5.000 άτομα έδωσαν το «παρών» σε διαμαρτυρία μπροστά στη γερμανική Βουλή για την στάση της ΕΕ απέναντι στη μεταναστευτική κρίση: Επίκεντρο της κινητοποίησης ήταν η ταφή τριών φερέτρων στην πλατεία μπροστά από το Μπούντεσταγκ, ως κίνητρο για ευαισθητοποίηση και φόρος τιμής στους χιλιάδες που πνίγονται ανώνυμα στη Μεσόγειο.

Η διαμαρτυρία έγινε υπό ισχυρή αστυνομική παρουσία καθώς οι διοργανωτές προτίθεντο να θάψουν πραγματικές σορούς μεταναστών -κάτι που τελικά μπλόκαρε δικαστική απόφαση.

Η κινητοποίηση στηλίτευε την στάση της ΕΕ απέναντι στο μεταναστευτικό: Η Κομισιόν έχει παρουσιάσει πρόταση για κατανομή προσφύγων σε όλες τις χώρες των Ένωσης βάσει ποσόστωσης, η οποία όμως έχει προκαλέσει αντιδράσεις από αρκετά μέλη. 

Τη διαμαρτυρία είχε διοργανώσει ομάδα για τα ανθρώπινα δικαιώματα με βάση το Βερολίνο, το «Κέντρο Πολιτικής Ομορφιάς». 

Αρκετοί από τα στελέχη της ομάδας είναι καλλιτέχνες, οι οποίοι και σκόπευαν αρχικά να μεταφέρουν πραγματικές σορούς μεταναστών που είχαν ανασυρθεί από τη Μεσόγειο και να τις θάψουν μπροστά στην έδρα της γερμανικής καγκελαρίας (πολύ κοντά στο κτίριο της Βουλής). 

Οι δημοτικές αρχές ωστόσο προσέφυγαν προληπτικά στη Δικαιοσύνη, η οποία και απαγόρευσε την ταφή ως διαμαρτυρία. Απαγορεύτηκε επίσης η συγκέντρωση να γίνει μπροστά στην καγκελαρία.

Στη διαμαρτυρία που έγινε το απόγευμα της Κυριακής, τα συνθήματα στα πανό και στους σταυρούς στους «τάφους» ήταν «τα σύνορα σκοτώνουν», «η ΕΕ σκοτώνει», «η γερμανική κυβέρνηση στρέφει αλλού το βλέμμα». 

Οι διοργανωτές χρειάστηκε να δείξουν πριν την ταφή στο προσωπικό των Αρχών τα φέρετρα ώστε να διαπιστωθεί ότι δεν περιείχαν πραγματικές ανθρώπινες σορούς.

Προ ημερών, το «Κέντρο Πολιτικής Ομορφιάς» είχε θάψει σε θρησκευτική τελετή τη σορό μίας μετανάστριας από τη Συρία, σύμφωνα με τους ίδιους, στα περίχωρα της γερμανικής πρωτεύουσας.