Τη βίαιη προσαγωγή του Στουρνάρα στη Βουλή ζητά η Ζωή Κωνσταντοπούλου

Ενισχύει την επίθεσή προς το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου μετά την αδυναμία του πρώτου να παραστεί σήμερα στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, προκειμένου να εξεταστεί για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Siemens.

Προτάσσοντας την ανάγκη διερεύνησης της υπόθεσης, αλλά και των εξηγήσεων που σύμφωνα με την ίδια πρέπει να δώσει ο κ. Στουρνάρας για το περιεχόμενο της πρόσφατης νομισματικής έκθεσης, έδειξε να αδιαφορεί για τις όποιες υποχρεώσεις έχει ο κεντρικός τραπεζίτης, λόγω των κρίσιμων διαπραγματεύσεων και επέμεινε για την άμεση παρουσία του στην Βουλή.

Χρησιμοποιώντας το σύνολο των δυνατοτήτων που της δίνει ο Κανονισμός της Βουλής κάλεσε ξανά τον κ. Στουρνάρα στην κοινοβουλευτική επιτροπή ΔΕΚΟ την ερχόμενη Παρασκευή, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τη νομισματική έκθεση και την ερχόμενη εβδομάδα στην Επιτροπή Θεσμών για την υπόθεση Siemens. Και σαν μην έφτανε αυτό η Πρόεδρος της Βουλής ζήτησε ο διοικητής της ΤτΕ να προσαχθεί βιαίως στη Βουλή προκειμένου να καταθέσει.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Στουρνάρας απαντώντας στην κλήση της Επιτροπής να βρίσκεται σήμερα στις 13:00 το μεσημέρι στην Βουλή, εξήγησε πως λόγω υποχρεώσεων που έχουν να κάνουν με τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις (σ.σ. βρίσκεται στην Φρανκφούρτη για την έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ) δεν θα μπορούσε να παραστεί και πρότεινε επτά ημερομηνίες εντός Ιουλίου που θα μπορούσε να συνδράμει στις εργασίες της Επιτροπής (6,7,9.10,20,21,23).

Πάντως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης επιχείρησε να κρατήσει αποστάσεις από την επιμονή της Προέδρου επισημαίνοντας την κρισιμότητα των στιγμών. Κατά την ψηφοφορία μάλιστα επέλεξε να ψηφίσει τόσο την πρόταση της προέδρου όσο και την πρόταση της αντιπολίτευσης που είπε να εξεταστεί ο κ. Στουρνάρας σε μια από τις ημερομηνίες που ο ίδιος υποδεικνύει.

«Αυτή την ώρα η χώρα, ο πρωθυπουργός και οι άλλοι θεσμικοί παράγοντες διεξάγουν την τελική φάση μιας κρίσιμης διαπραγμάτευσης από την έκβαση της οποίας θα καθοριστούν πολύ περισσότερα από όσα συζητάμε σήμερα. Γι’ αυτό και έχει σημασία ο τόνος και τα επιχειρήματα που διατυπώνουμε όπως επίσης έχει σημασία η όψη ποινικοποίησης και δικαστικοποίησης μιας υπόθεσης που συζητά η επιτροπή μας» σημείωσε ο κ. Φίλης, για να προσθέσει: «Δεν είναι θέμα 2-3 ημερών για να στήσουμε καυγά. Ο ίδιος προτείνει 6-7 Ιουλίου. Έχει σημασία ο τρόπος που αναπτύσσουμε τα επιχειρήματα μας σε σχέση με το τι διακυβεύεται σήμερα. Εγω θα έλεγα να έρθει και πριν τις 6 αν ο ίδιος μπορεί. Αν έχει όμως συνεδριάσεις με ΕΚΤ ας έρθει στις 6/7. Δεν θα γίνει και τίποτα για 2-3 ημέρες καθυστέρηση».

Από την πλευρά της, η κυρία Κωνσταντοπούλου επισήμανε πως η παρουσία του κ. Στουρνάρα είναι υποχρεωτική και πως «αν αρνούταν θα σήμαινε απείθεια με βάση τον Ποινικό Κώδικα» ενώ πρόσθεσε πως «είναι επείγον καθώς έχουν περάσει δεκαετίες που to σκάνδαλο Siemens οργιάζει. Σήμερα έχει γίνει σκάνδαλο συγκάλυψης μέρος του οποίου είναι και η υπογραφή Στουρνάρα».

Υπέρ της πρότασης της Προέδρου τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και της Χ.Α.

Η κυρία Ραχήλ Μακρή, μάλιστα, είπε: «Υπάρχει αγωνία στα κόμματα που χρηματοδοτούνταν από γερμανικές εταιρίες. Εμεις πρέπει να αποδείξουμε ότι κανείς δεν απολαμβάνει ασυλία έναντι της δικαιοσύνης και να βρίσκει δικαιολογίες για να αποφύγει τον έλεγχο… Να κληθεί άμεσα ίσως και άυριο. Όλα αυτά είναι ύποπτα».