Από τον Ανδρέα στον Οδυσσέα: Υποψήφιος για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο Κωνσταντινόπουλος

 

Με σπόντες κατά Βενιζέλου και ιδεολογικό πρόσημο την μεταρρυθμιστική κεντροαριστερά ο Οδυσσεάς Κωνσταντινόπουλος δηλώνει πως θα διεκδικήσει τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ

 

Ο βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος με επιστολή-παρέμβαση δηλώνει εμμέσως την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. “Διεκδικώ εντολή μετασχηματισμού της Παράταξης, με νέα συλλογικότητα. Διεκδικώ μία μεγάλη ευθύνη” αναφέρει χαρακτηριστικά στο κείμενο που ανήρτησε στον προσωπικό του ιστότοπο το μεσημέρι της Τετάρτης ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Στο κείμενο ο βουλευτής τονίζει πως “έχει αξία είναι να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να χτίσουμε με τρόπο συλλογικό, απέναντι σε αρχηγισμούς και παλαιές εκπροσωπήσεις”, αναφορά που θα μπορούσε να εκληφθεί και ως καρφί για τον νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Κωνσταντινόπουλος δίνει και το στίγμα τη ιδεολογικής του τοποθέτησης, σημειώνοντας πως επιζητά τη συνάντηση με όλο το φάσμα της μεταρρυθμιστική κεντροαριστεράς.

Όλα αυτά λίγες μέρες πριν την έναρξη των διαδικασιών του συνεδρίου του κόμματος που ξεκινούν την Παρασκευή και αναμένεται να αναδείξουν νέο αρχηγό στο κόμμα.

ADVERTISEMENT

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ:

Το Συνέδριό μας διεξάγεται στην πιο κρίσιμη στιγμή για την χώρα. Η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει με εκρηκτικό και επώδυνο τρόπο τεράστια προβλήματα σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αποδεικνύει καθημερινά την πολιτική της αδυναμία, ενώ ταυτόχρονα γίνεται συντελεστής και πολλαπλασιαστής της κρίσης.

Το ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Παράταξη καλείται σήμερα να μετασχηματιστεί.

Σε αυτή την ιστορική συγκυρία, αυτό που έχει αξία είναι να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να χτίσουμε με τρόπο συλλογικό, απέναντι σε αρχηγισμούς και παλαιές εκπροσωπήσεις, τη νέα δυναμική πολιτική έκφραση που έχει ανάγκη ο ευρύς πολιτικός και κοινωνικός μας χώρος.

Για να προχωρήσουμε, επείγει να θεμελιώσουμε μια νέα σχέση με την κοινωνία:

• Οι θέσεις μας οφείλουν να είναι ξεκάθαρες. Είμαστε αδιαπραγμάτευτα η φιλοευρωπαϊκή, προοδευτική, μεταρρυθμιστική σοσιαλδημοκρατική παράταξη.

• Δίνουμε το «παρών» για να αλλάξουμε ό,τι χρειάζεται και όχι για να διασώσουμε ό,τι απέτυχε από το μεταπολιτευτικό σύστημα.

• Διεκδικούμε ένα κράτος που δεν αρχίζει ούτε τελειώνει σε κάθε κυβερνητική θητεία. Οι δημόσιοι θεσμοί δεν είναι λάφυρα των νικητών των εκλογών.

• Επιθυμούμε να συναντηθούμε με όλες τις δυνάμεις που βρίσκονται στο φάσμα της μεταρρυθμιστικής κεντροαριστεράς. Δεν επιθυμούμε όμως ταμπέλες χωρίς περιεχόμενο και τεχνητές συγκλίσεις.

• Οφείλουμε να προσδιορίσουμε τους νέους «μη προνομιούχους» μακριά από τον αριστερό και το δεξιό λαϊκισμό. Να αναδείξουμε τις νέες ανισότητες και να προτείνουμε λύσεις υπέρβασης.

Μια νέα πολιτική γενιά θα εργαστεί για τη θεμελίωση της νέας εμπιστοσύνης. Χωρίς αυτή τη νέα εμπιστοσύνη, που συνολικά έχουμε ανάγκη ως χώρα, ένας πολιτικός σχηματισμός ούτε έχει νόημα να υπάρχει ούτε μπορεί να σταθεί απέναντι στην ορμητική ροή της κρίσης.

• Έχουμε ανάγκη από ένα συγκεκριμένο και οργανωμένο σχέδιο για το κράτος και τις λειτουργίες του, με προτεραιότητες τη στήριξη της ιδιωτικής οικονομίας, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, που θα μπορεί να συνδέσει την ανάκαμψη της οικονομίας με τη δίκαιη κατανομή των βαρών και την υποστήριξη του κοινωνικού κράτους.

• Έχουμε ανάγκη από ένα κράτος που θα ενθαρρύνει και θα στηρίζεται στην αριστεία, την αξιοκρατία, την αξιολόγηση.

• Η αξιοποίηση του εθνικού μας πλούτου και η ανάδειξη της παιδείας και του πολιτισμού ως «βαριάς βιομηχανίας» της πατρίδας μας, θα προσδώσουν προστιθέμενη αξία στο εγχώριο προϊόν.

• Η εκπόνηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, που θα παράγει πλούτο με την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας, της βιομηχανίας, βιοτεχνίας και χειροτεχνίας της και του εξαιρετικού ανθρώπινου δυναμικού της, θα κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις της πατρίδας μας.

• Έχουμε ανάγκη από μια αφήγηση, στην οποία η Ευρώπη δεν θα αποτελεί εξαναγκασμό ούτε αναγκαίο κακό, αλλά συνειδητή επιλογή μιας δυναμικά εξελισσόμενης λειτουργικής κοινωνίας.

Στοχεύουμε σε ένα νέο κόμμα. Φίλοι, μέλη, στελέχη, βουλευτές, πρέπει να ξαναβρούμε ένα νέο πολιτικό δεσμό, που μας ενώνει σε μια σχέση πολιτικής ισοτιμίας, μέσα από τις αναγκαίες δημοκρατικές λειτουργίες, χωρίς ανισότητες και χωρίς προνόμια και ειδικά δικαιώματα.

Λίγες ώρες πριν από το Συνέδριο μιλάμε καθαρά:

• Προχωράμε με βάση τις αποφάσεις μας και τις διαδικασίες που έχουν ήδη εγκριθεί. Εκλέγουμε τα όργανά μας σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το καταστατικό, και προχωράμε στην εκλογή νέου Προέδρου με βάση το πιστοποιημένο μητρώο των μελών μας, το οποίο πρόσφατα επικαιροποιήθηκε.

• Για τις σημαντικές αποφάσεις (κυβερνητικές συμμαχίες, κορυφαίες ευρωπαϊκές και εθνικές επιλογές, συμπόρευση με άλλες πολιτικές δυνάμεις) τον πρώτο λόγο θα πρέπει να έχουν τα μέλη μας και όχι ένας κλειστός αριθμός στελεχών.

• Οι ρόλοι του κόμματος, της κοινοβουλευτικής ομάδας και της συνδικαλιστικής παράταξης πρέπει να είναι διακριτοί.

Στο πλαίσιο αυτό διεκδικώ εντολή μετασχηματισμού της Παράταξης, με νέα συλλογικότητα.

Διεκδικώ μία μεγάλη ευθύνη.