Αντικρουόμενες δηλώσεις για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων από Αθήνα-Βερολίνο

Το Μαξίμου λέει ότι η συμφωνία γράφεται και το Βερολίνο υποστηρίζει ότι έχουμε ακόμα δρόμο…

Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι η διαδικασία διαπραγμάτευσης στο Brussels Group βρίσκεται στην τελική και πιο κρίσιμη ευθεία καθώς άμεσα αρχίζει η διαδικασία συγγραφής της συμφωνίας (Staff Level Agreement).

«Η κυβέρνηση έχει κάνει το χρέος της, έδειξε εμπράκτως ότι θέλει ρεαλιστική συμφωνία. Ήρθε η ώρα οι θεσμοί να αναλάβουν τις ιστορικές ευθύνες τους απέναντι στην Ελλάδα και στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα», επισημαίνεται από το Μέγαρο Μαξίμου καλώντας την άλλη πλευρά να δείξει ευελιξία. Η Αθήνα, την ίδια στιγμή, επιμένει ότι η μεγαλύτερη δυσκολία προέρχεται από την πλευρά του ΔΝΤ, με τις κυβερνητικές πηγές να τονίζουν ότι η διαφορετική στάση του Ταμείου εξακολουθεί να δημιουργεί εμπόδια. «Αν δεν απαιτούνταν η συμφωνία του ΔΝΤ, τώρα θα είχε κλείσει η συμφωνία», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι το πλαίσιο της συμφωνίας θα προβλέπει:

α. Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα πρώτα χρόνια.

β. Μη υφεσιακά μέτρα που θα έχουν και αναδιανεμητικό προσανατολισμό. Δεν θα υπάρξουν περικοπές σε μισθούς/συντάξεις.

γ. Μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, ώστε να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα και εισπραξιμότητα. Δεν υπάρχει σενάριο με 1,8 δισ. ευρώ μέτρα.

δ. Μακροπρόθεσμη λύση με ελάφρυνση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο.

Επίσης, όπως τονίζεται, στο συνταξιοδοτικό θα υπάρξει μεταρρύθμιση, προκειμένου να περιοριστούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, χωρίς να θίγονται θεμελιωμένα δικαιώματα και να ενοποιηθούν ασφαλιστικά ταμεία.

Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται για έναρξη διαλόγου και εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κόψει συντάξεις, διευκρινίζεται ακόμη.

Την ίδια ώρα ωστόσο οι πληροφορίες του Βερολίνου σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων δεν συνάδουν με αυτές που έρχονται από την Αθήνα ανέφερε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γέγκερ.

«Πρέπει να σημειώσουμε ότι τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε μεν κάποια πρόοδος, ειδικά ατμοσφαιρικής φύσης, η συνολική λύση, όμως, η οποία θα ήταν απαραίτητη για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, εξακολουθεί να εκκρεμεί», δήλωσε ο κ. Γιέγκερ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πληροφορίες που φθάνουν από την Αθήνα αναφορικά με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.

«Μέσα από την καρδιά μου, θα το καλωσόριζα, αν ήταν έτσι», αν δηλαδή βρισκόμαστε πολύ κοντά σε λύση, τόνισε χαρακτηριστικά και επανέλαβε ότι «τις περασμένες εβδομάδες υπήρξε πρόοδος, κυρίως σε ό,τι αφορά την ατμόσφαιρα των διαπραγματεύσεων».