Βενιζέλος σε Τσίπρα: Που οδεύει η χώρα;

 

Η διαρκής άρνηση του Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει κατά την «Ώρα του Πρωθυπουργού» στις επίκαιρες ερωτήσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου, δεν δείχνει να πτοεί τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος επανέρχεται.

Απευθυνόμενος δε στον κ. Τσίπρα τονίζει ότι «ήδη έχετε αποφύγει να απαντήσετε σε τρεις επίκαιρες ερωτήσεις μου σχετικές με τα μείζονα θέματα. Δεν είναι τυχαίο. Είναι εκδήλωση πρωτοφανούς αλαζονείας

Αναλυτικά η επίκαιρη ερώτηση του κ. Βενιζέλου:

«Δυστυχώς στο Eurogroup της 11ης Μαΐου έγινε απλώς αναπαραγωγή και παράταση της αβεβαιότητας κάτω από την οποία πορεύεται η χώρα μετά τις εκλογές, με εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις σε όλα τα οικονομικά της μεγέθη και στη διαπραγματευτική της θέση.
Σε ημερήσια πλέον – και όχι εβδομαδιαία – βάση η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. / ΑΝ.ΕΛ. παλινωδεί μεταξύ ρήξης και «έντιμου» συμβιβασμού, στέλνοντας αντιφατικά μηνύματα χωρίς στρατηγικό πλαίσιο και αίσθηση του χρόνου.

Είναι προφανές ότι διεξάγεται πρωτίστως μια εσωτερική διαπραγμάτευση, μια διαπραγμάτευση  μέσα στην κυβέρνηση και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπό την πίεση των κατάφωρων προεκλογικών ψεμάτων που έχουν ήδη προσκρούσει στην πραγματικότητα.

Οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις για την εναγώνια επιστολή σας προς τους επικεφαλείς των τριών θεσμών και την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Οικονομικών των Η.Π.Α. και τα όσα ελέχθησαν στη τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δ.Ν.Τ. εντείνουν την αίσθηση ότι η κυβέρνηση δεν έχει καθαρή γραμμή και παραπαίει. Η εικόνα της κυβέρνησης όπως προκύπτει μέσα από καθημερινή ανέμελη πολυφωνία των  μελών της είναι ακόμη χειρότερη.

Δεν έχει καν  αποσαφηνιστεί αν η όποια  διαπραγμάτευση αφορά το διάστημα μέχρι 30.6.2015, που δυστυχώς λήγει, ή και την περίοδο μετά τις 30 Ιουνίου, δηλαδή το «μνημόνιο τρία», στο οποίο μοιραία οδεύει η χώρα μετά τις απώλειες, που υπέστη τους σχεδόν τέσσερις μήνες που πέρασαν από τις εκλογές έως σήμερα.

Η κυβέρνηση, ρητορικά αυτάρεσκη και πρακτικά απολύτως αδύναμη, κινείται ερήμην της Βουλής και αγνοεί τα κόμματα και όσους χειρίστηκαν προηγούμενες φάσεις της διαπραγμάτευσης. Δεν ενδιαφέρεται για ένα στοιχειώδες επίπεδο εθνικής συναίνεσης και συ στράτευσης.

Αντιθέτως, η κυβέρνηση παίζει συνεχώς με τους θεσμούς και τα όρια της δημοκρατικής νομιμοποίησης της εκάστοτε κυβέρνησης εξυφαίνοντας παιδαριώδη σενάρια περί δημοψηφίσματος .

Ήδη έχετε αποφύγει να απαντήσετε σε τρεις επίκαιρες ερωτήσεις μου σχετικές με τα μείζονα αυτά θέματα. Δεν είναι τυχαίο. Είναι εκδήλωση πρωτοφανούς αλαζονείας .
Παρόλα αυτά επανέρχομαι από θεσμικό και εθνικό καθήκον.

Ερωτάται λοιπόν ο κ. Πρωθυπουργός :

Μπορεί να ενημερώσει τη Βουλή, καθαρά, υπεύθυνα και συγκεκριμένα για το πού πορεύεται η χώρα;».