Ζητούν διερεύνηση και της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνος να διερευνηθεί και η περίοδος στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην διακυβέρνηση της χώρας, εμφανίστηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Λαπαβίτσας, μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο.

Χαρακτηριστικά ο Κώστας Λαπαβίτσας ανέφερε «Να δούμε την ουσία και όχι τις περιόδους, να μην λέμε στην δική μου περίοδο όλα έγιναν καλά και στην περίοδο του άλλου υπήρξε καταστροφή. Δεν μπορεί να μπει γκιλοτίνα στην έρευνα και όλα τα ζητήματα θα πρέπει να συζητηθούν».

Την ίδια ώρα, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, μέσω των μελών τους στην Επιτροπή, κ.κ. Λοβέρδο και Βορίδη, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν αναφορές και στην παρούσα περίοδο, βάζοντας στο «κάδρο» τον Γιάννη Βαρουφάκη, με τον Ανδρέα Λοβέρδρο να λέει χαρακτηριστικά «Δεν θα κάνουμε αναφορά σε έναν πολιτικό, ο οποίος ζημιώνει τη χώρα κάθε μέρα;» φέρνοντας ως παράδειγμα τα όσα είπε ο Υπουργος Οικονομικών για το PSI.

Στο ίδιο μήκος και ο Μάκης Βορίδης από τη ΝΔ, ο οποίος τόνισε «Τώρα που θα ψηφιστεί το τρίτο Μνημόνιο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μοιραία η εξεταστική Επιτροπή θα ασχοληθεί και με αυτό. Δεν είναι δυνατόν να μην το διερευνήσει».

Εξάλλου, στην κατάρτιση ενός πρώτου καταλόγου μαρτύρων, με ανοιχτό το ενδεχόμενο διεύρυνσης της ακόμα και με την κλήση ξένων εμπειρογνωμόνων ή εμπλεκομένων προσώπων, αλλά και χωρίς να αποκλείεται η παρουσία πρώην πρωθυπουργών αν χρειαστεί, αποφάσισε η Εξεταστική Επιτροπή. Η επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, ορίστηκε για την επόμενη Τρίτη, στην οποία θα οριστικοποιηθούν και τα πρώτα πρόσωπα που θα κληθούν.

Εν τω μεταξύ, δημόσιες και με τηλεοπτική κάλυψη από το κανάλι της βουλής θα είναι τελικά οι εργασίες της επιτροπής, μετά από ψηφοφορία που πραγματοποίησαν τα μέλη της, καθώς η ΝΔ και το Ποτάμι εξέφρασαν διαφωνίες και πρότειναν αντ’ αυτού την έκδοση πρακτικών.

Όπως είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Βίτσας, οι συνεδριάσεις θα γίνονται τρεις φορές την εβδομάδα, ενώ πρότεινε να μην λαμβάνουν αποζημίωση οι βουλευτές που μετέχουν στην επιτροπή.  

“Παραδόξως κάποιοι θέτουν θέμα να μην είναι δημόσιες οι συνεδριάσεις. Πρότεινα την απόλυτη και άμεση δημοσιότητα”, σχολίασε στο twitter το μέλος της εξεταστικής επιτροπής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος.