Έκτακτη σύσκεψη για την Ελλάδα χωρίς την Ελλάδα 24 ώρες πριν το Eurogroup

Έκτακτη σύσκεψη για την Ελλάδα χωρίς την Ελλάδα 24 ώρες πριν το Eurogroup

Μόλις 24 ώρες προτού πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup, στη Ρίγα της Λετονίας βρίσκεται σε εξέλιξη έκτακτη σύσκεψη για το ελληνικό ζήτημα χωρίς να υπάρχει παρών κάποιος Έλληνας εκπρόσωπος.

Στη συνάντηση λαμβάνουν μέρος εκπρόσωποι της Κομισίον, ο Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ και ο Κλάους Ρέκλινγκ του ESM.

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, σχολιάζοντας τις πληροφορίες για συνάντηση εκπροσώπων των Θεσμών χωρίς την παρουσία της Ελλάδας ανέφεραν:

«Εάν βρέθηκαν, καλώς βρέθηκαν, μήπως και αποφασίσουν μια κοινή γραμμή απέναντι στην Ελλάδα. Διότι, βασικός λόγος καθυστέρησης της διαπραγμάτευσης είναι η απουσία κοινής γραμμής».

Από την άλλη, οι υπουργοί Οικονομικών της Eυρωζώνης που θα συνεδριάσουν το πρωί στη Ρίγα με τη συμμετοχή του Γιάνη Βαρουφάκη. Αναμένεται να αναζητήσουν τις οδούς που θα επιτρέψουν την ταχύτερη δυνατή περαίωση των διαπραγματεύσεων, στις οποίες έχουν εισέλθει οι ελληνικές αρχές με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Κοινή είναι η εκτίμηση ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές το τελευταίο διάστημα εξελίσσονται ταχύτερα και αποτελεσματικότερα σε σχέση με το παρελθόν, πλην όμως οι πάντες συμφωνούν ότι πολλά μένουν ακόμη να συμφωνηθούν.

Κοινοτικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο θεωρούν ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει κατά κάποιο τρόπο να «μετριάσει τις απαιτήσεις της» και να «ελαττώσει τις κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει, ενώ ελληνικές διπλωματικές πηγές εκτιμούν πως οι εκπρόσωποι της ευρωζώνης δεν δείχνουν πνεύμα ευελιξίας και ελαστικότητας, κυρίως σε ότι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους και την ελευθέρωση των αγορών, τόσο των αγαθών όσο και της εργασίας.

Όπως ανέφερε ανώτατος παράγοντας της ευρωζώνης, οι «18» θα προσπαθήσουν να έλθουν σε συμφωνία με την ελληνική πλευρα για τη δημιουργία ενός είδους «οδικού χάρτη» βάσει του οποίου θα κινηθεί τις επόμενες ημέρες η Ελλάδα, ώστε έως το Eurogroup της 11ης Μαΐου να έχει συμφωνηθεί μια «κρίσιμη μάζα» μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέψει την εκταμίευση των δόσεων που δεν έχουν ακόμα φτάσει στην Αθήνα.