Ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες όσο είναι φερέγγυες

 

ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες όσο αυτές παραμένουν φερέγγυες και διαθέτουν αρκετές εξασφαλίσεις, δήλωσε το Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Μπενουά Κερέ, απορρίπτοντας αναφορές για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Οπως αναφέρει το Reuters, οι ανησυχίες για την αντιπαράθεση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να εκταμιευθεί η επόμενη δόση, οδήγησε σε εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες.

Η ΕΚΤ έχει ετοιμάσει πρόταση για μείωση της αξίας των εξασφαλίσεων, που παραχωρούν οι ελληνικές τράπεζες, ανέφεραν ΜΜΕ επικαλούμενα δήλωση την Τρίτη προσώπων με γνώση στο θέμα. Η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Τα κεφάλαια που έχουν δοθεί στις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA) ανήλθαν το Μάρτιο στα 68,50 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς υπήρξε εκροή καταθέσεων ύψους 24 δισ. ευρώ το τρίμηνο Δεκεμβρίου – Φεβρουαρίου.

«Η σημερινή κατάσταση δεν είναι βιώσιμη και απαιτεί γρήγορες και αποφασιστικές δράσεις από τις ελληνικές αρχές” για να ανατραπούν τα δεδομένα, δήλωσε ο κ. Κερέ, στην ελληνική εφημερίδα “Καθημερινή”, ενώ επισήμανε ότι “αποκλείεται” η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ.

Αναφέροντας ότι οι κεφαλαιακοί έλεγχοι δεν είναι επίσης μια υπόθεση εργασίας, ο κ. Κερέ είπε ότι “σε οποιαδήποτε περίπτωση, δεν επαφίεται στην ΕΚΤ να λάβει τέτοιου είδους μέτρα”, προσθέτοντας ότι αυτό εμπίπτει “στην αρμοδιότητα των εθνικών αρχών”.
είπε.

«Η Ευρωζώνη χρειάζεται την Ελλάδα, όπως και η Ελλάδα χρειάζεται το ευρώ”, σημείωσε.