Οι κρίσιμες ημερομηνίες για το Grexit

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο διεθνής οίκος HSBC, σε έκθεση του που αναφέρεται στις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, δύο είναι οι κρίσιμες ημερομηνίες που θα καθορίσουν την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωζώνη.

η πρώτη ημερομηνία που θα δώσει το στίγμα τo τι πρόκειται τελικά να συμβεί, σε σχέση με την πορεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ,είναι η 12η Μαΐου, δηλαδή η ημερομηνία κατά την οποία η χώρα θα πρέπει να αποπληρώσει 780 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ. Χαρακτηριστικά η έκθεση της HSBC αναφέρει ότι κανείς δεν θα πρέπει να ξεχνά, ότι της πληρωμής αυτής προηγείται το τακτικό Eurogroup της 11ης Μαΐου.

Ο οίκος εκτιμά ότι η Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν θα κατορθώσει να βρει τα κεφάλαια για να αποπληρώσει το ΔΝΤ εάν δεν δεχθεί οικονομική στήριξη από τους εταίρους της και θεωρεί, ότι η πιθανότερη πηγή χρηματοδότησης για τη χώρα θα είναι η ΕΚΤ, με το Eurogroup της 11ης Μαΐου να δίνει το πράσινο φως ώστε η ΕΚΤ να «επιστρέψει» στην Αθήνα το ποσό των 1,8 δισ. ευρώ που αφορά τα κέρδη της από την κατοχή ελληνικών ομολόγων.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της HSBC,υπάρχουν δύο ακόμα ενναλακτικές λύσεις αλλά θεωρούνται απίθανες και έως ένα βαθμό ριψοκίνδυνες. Η πρεώτη είναι  η ΕΚΤ να δεχθεί να αυξηθεί το επίπεδο έκδοσης εντόκων γραμματίων από τα 15 δισ. ευρώ που είναι σήμερα. Η δεύτερη είναι το ΔΝΤ να αποδεχθεί μεταφορά της πληρωμής.

Η δέυτερη ημερομηνία σταθμός σύμφωνα πάντα με τους αναλυτές της HSBC, είναι η 20η Ιουλίου, δηλαδή όταν η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει 3,6 δισ. στην ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τον οίκο, ακόμη και η «παράβλεψη» μίας δόσης προς το ΔΝΤ δεν θα οδηγήσει σε πιστωτικό γεγονός, αλλά ούτε και σε έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη,

Ενώ αντίθετα, αδυναμία ή άρνηση αποπληρωμής της ΕΚΤ, το πρώτο που θα επιφέρει είναι η κεντρική τράπεζα να σταματήσει την παροχή ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Πρόκειται για το σημείο χωρίς επιστροφή, καθώς η μόνη λύση για κεφαλαιακή στήριξη των τραπεζών (και κατ’ επέκταση της οικονομίας) είναι η έκδοση νέου νομίσματος.

Πάντως οι αναλυτές του οίκου παραμένουν σταθερά υπέρ της άποψης ότι δεν θα υπάρξει Grexit, καθώς κάτι τέτοιο δεν είναι επιθυμητό ούτε από την πλευρά της Αθήνας, αλλά ούτε και από αυτήν των πιστωτών.