Ιστορική συνάντηση των ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Κούβας

 

Για πρώτη φορά μετά από περισσότερες από πέντε δεκαετίες συναντήθηκαν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και ο Κουβανός ομόλογός του Μπρούνο Ροντρίγκεζ επ’ ευκαιρία της Συνόδου Κορυφής της Αμερικής, που ξεκινά σήμερα, Παρασκευή στον Παναμά, και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία από τη χειραψία των δύο ανδρών πριν τη συνάντηση, την πρώτη μεταξύ αξιωματούχων των ΗΠΑ και της Κούβας σε τόσο υψηλό επίπεδο από το 1958.

Παρόντες στη Σύνοδο Κορυφής της Αμερικής θα είναι και οι πρόεδροι των δύο χωρών, Μπαράκ Ομπάμα και Ραούλ Κάστρο, των οποίων η συνάντηση έχει χαρακτηριστεί ως ιστορική ευκαιρία, ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση της 17ης Δεκεμβρίου 2014 για τη διπλωματική προσέγγιση της Ουάσινγκτον και της Αβάνας μετά από σχεδόν μισό αιώνα τεταμένων διακρατικών σχέσεων.

Ως άλλο ένα βήμα εξομάλυνσης των σχέσεων ΗΠΑ-Κούβας θεωρείται η πρόταση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να αφαιρεθεί η Κούβα από την αμερικανική λίστα χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία.

Σύμφωνα με το BBC, εάν ο Μπαράκ Ομπάμα αποδεχθεί την εισήγηση, τότε τον λόγο θα έχει το Κογκρέσο για να αποφασίσει υπέρ ή κατά σε διάστημα 45 ημερών. Σε περίπτωση που η εισήγηση εγκριθεί, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την επαναλειτουργία των πρεσβειών των δύο χωρών σε Ουάσινγκτον και Αβάνα και την άρση των οικονομικών περιορισμών που έχουν επιβληθεί στην Κούβα.