Αμετακίνητοι οι εταίροι για Ασφαλιστικό, ΦΠΑ. Νέα μέτρα από την Αθήνα

Euroworking Group: Αμετακίνητοι οι εταίροι για Ασφαλιστικό, ΦΠΑ. Νέα μέτρα από την Αθήνα

Μεγάλη Πέμπτη, δεύτερη ημέρα των διαβουλεύσεων τις Βρυξέλλες οι κρίσιμες αποφάσεις για την Ελλάδα, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του EuroworkingGroup και ενώ όλοι επιθυμούν να έχει κλείσει η συμφωνία σε 15 μέρες, με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας, ώστε να υπάρξει εκταμίευση μέχρι τέλους του μηνός.

Σύμφωνα με πληροφορίες ότι οι δανειστές είναι αμετακίνητοι όσον αφορά το ασφαλιστικό και τον ΦΠΑ, ενώ η Αθήνα, φέρεται να έφερε πρόταση για μέτρα επιπλέον 1 δισ. ευρώ, πέραν αυτών της 26σέλιδης έκθεσης Βαρουφάκη, η οποία περιλάμβανε δημοσιονομικά μέτρα που η απόδοση τους μπορεί να φτάσει τα 6,1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Όπως όλα δείχνουν στόχος και των δύο πλευρών είναι το Eurogroup της 24ης Απριλίου να έχει να κάνει εύκολη δουλειά, να μην υπάρξει χρονοβόρα διαδικασία για την Ελλάδα και να ξεκλειδώσει η ρευστότητα, kύκλοι επίσης, σημείωναν ότι επί της ουσίας επίσημα σήμερα ξεκίνησαν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών.

Θέμα αιχμής και η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να γίνουν στη δημόσια διοίκηση, στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και στη δικαστικό σύστημα.

Οι απόψεις των δύο πλευρών για όλα τα επίμαχα ζητήματα έχουν ήδη αποσαφηνισθεί επαρκώς και η διαπραγμάτευση προχωρά επί της ουσίας. Οι εκπρόσωποι των εταίρων δανειστών φρόντισαν τις δύο τελευταίες μέρες να διαμηνύσουν  με κάθε τρόπο ότι περιμένουν τώρα από την Ελλάδα να κάνει το επόμενο βήμα, προτείνοντας  – ή αποδεχόμενη –  κάποια μέτρα που θα καθιστούσαν εφικτή την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, επί των οποίων υπάρχει  πλέον σύμπτωση απόψεων σε γενικές γραμμές.

Παράγοντες της Κομισιόν στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι υπ’ αυτή την προϋπόθεση, η συνεδρίαση του EuroWorking Group θα μπορούσε να καταλήξει σε ουσιαστικό αποτέλεσμα, ώστε να επισπευστούν οι έλεγχοι των τεχνικών κλιμακίων και στο Eurogroup της 24ης Απριλίου να δοθεί πράσινο φως για τις πρώτες εκταμιεύσεις.

Το ομιχλώδες τοπίο που επικρατούσε τουλάχιστον στο δημοσιονομικό πεδίο, φαίνεται να ξεκαθαρίζει, καθώς τα τεχνικά κλιμάκια σε Αθήνα-Βρυξέλλες εργάζονται πυρετωδώς, εστιάζοντας στο θέμα των δημοσίων εσόδων από ΦΠΑ.

Το ασφαλιστικό θα συζητηθεί, χωρίς όμως να επιδιωχθεί κάποια συμφωνία επί των αλλαγών που πρέπει να γίνουν. Το ζήτημα αυτό – μαζί με τα εργασιακά – θα αποτελέσει μέρος της διαπραγμάτευσης για τη συνολική συμφωνία και το νέο πρόγραμμα στήριξης.

Ειδικά για το ασφαλιστικό η κυβέρνηση θέλει χρόνο, διότι – όπως τόνισε ο ΥΠΟΙΚ Γιάννης Βαρουφάκης – στόχος είναι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα σε μόνιμη βάση, με μελετημένες και κοστολογημένες αλλαγές, για τις οποίες απαιτείται ουσιαστικός κοινωνικός διάλογος.

Από την πλευρά τους οι εταίροι ζητούν αποφάσεις τουλάχιστον για τον περιορισμό των πρόωρων συντάξεων και να μην ανατραπεί η ρήτρα μηδενικού ελλείματος στα επικουρικά Ταμεία.

Προσέγγιση απόψεων υπάρχει στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι εντός του έτους θα ολοκληρωθούν η πώληση πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ και η παραχώρηση των αεροδρομίων.

Μετά από διεξοδικές συζητήσεις  και χωρίς μεγάλη «προθυμία» έγινε αποδεκτό το νέο ελληνικό σχέδιο, που προβλέπει την παραχώρηση σε ιδιώτες μικρότερου ποσοστού του ΟΛΠ (51% αντί 67%), ώστε το Δημόσιο – και ενδεχομένως η τοπική αυτοδιοίκηση –  να συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλια και να εκπροσωπούνται στη διοίκηση της εταιρίας

“Θα είναι μια καλή ευκαιρία να δούμε που βρισκόμαστε. Για τα υπόλοιπα εναπόκειται στους Έλληνες πλέον να κάνουν ένα βήμα”, δήλωσε πριν από τη συνεδρίαση ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αλεξάντερ Βίντερστάιν.

Η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών έκανε λόγο για “κανονική συνάντηση” με ευρεία ημερήσια διάταξη.

“Αυτές οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Εξακολουθούμε να περιμένουμε η Ελλάδα να εναρμονίσει τη λίστα μεταρρυθμίσεων με τους τρεις θεσμούς”, είπε η εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε.

Αύριο το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να καταβάλει 460 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ και περίπου 500 εκατ. ευρώ για μισθούς.