Ο Σουλτς προειδοποιεί τον Τσίπρα για το ταξίδι στη Μόσχα

 

 

Εντονες αντιδράσεις προκαλεί το επικείμενο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, με τον Μάρτιν Σουλτς να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στον Ελληνα πρωθυπουργό, προειδοποιώντας τον για αυτή την επίσκεψη.
«Ταξίδι στη Ρωσία: Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Σουλτς προειδοποιεί τον Τσίπρα», είναι ο τίτλος του σχετικού ρεπορτάζ του Spiegel, το οποίο σημειώνει ότι μία ημέρα πριν από την εκπνοή της προθεσμίας για την καταβολή της δόσης στο ΔΝΤ, που παραμένει αβέβαιο αν θα πληρωθεί όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό, ο Ελληνας Τσίπρας ταξιδεύει στη Μόσχα (8/4) και υπολογίζει στη βοήθεια της Ρωσίας.
Το δημοσίευμα κάνει αναφορά στις δηλώσεις του Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος μέσω της Hannover Allgemeine Zeitung προειδοποιεί τον κ. Τσίπρα για αυτό το ταξίδι, προκειμένου να «προλάβει» μία διάσπαση στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Στις δηλώσεις του, καλεί τον κι. Τσίπρα να μην αποξενωθεί από του Ευρωπαίους εταίρους του.
Με τη λίστα μεταρρυθμίσεων και την επίσκεψή του στο Βερολίνο ο κ. Τσίπρας είχε αρχίσει να ανακτά εμπιστοσύνη και αξιοπιστία, σημειώνει ο κ. Σουλτς. Είναι «απαράδεκτο», τονίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ελληνας πρωθυπουργός να υποθέτει ότι «θα θέσει σε κίνδυνο την ενιαία ευρωπαϊκή στάση απέναντι στην ευρωπαϊκή πολιτική σε κίνδυνο», με αντάλλαγμα ρωσική βοήθεια. Αντίστοιχες προειδοποιήσεις είχε εκφράσει ήδη και ο Πιερ Μοσκοβισί που είχε καλέσει τον κ. Τσίπρα να μην επιχειρεί μεγάλη προσέγγιση στη Μόσχα
Ο Κούντερ Κρισμπάουμ, πρόεδρος της επιτροπής ευρωπαϊκών υποθέσεων στη Μπούντεσταγκ επίσης επέκρινε την επίσκεψη Τσίπρα στη Ρωσία. «Αν η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι μπορεί να βρει την ψυχή της στη Μόσχα, τότε είναι σε λάθος πλευρά», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «Οποιος θέλει να συνεχίσει να έχει ευρωπαϊκή βοήθεια, η πυξίδα του πρέπει να δείχνει προς τις Βρυξέλλες και όχι τη Μόσχα».
Το Spiegel σημειώνει ότι ο κ. Τσίπρας έχει στενές σχέσεις με τη Ρωσία και στο πλαίσιο αυτό αναφέρει ότι μία ημέρα μετά από την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, η πρώτη επίσκεψη ξένου διπλωμάτη ήταν εκείνη του Αντρέι Μάσλοφ, Ρώσου πρέσβη στην Ελλάδα.
Ο πρόεδρος του SPD, Σίγκμαρ Γκάμπριελ από την άλλη μιλώντας στην «Rheinische Post» τόνισε ότι δεν μπορεί να φανταστεί ότι κάποιος στην Αθήνα σκέφτεται σοβαρά να γυρίσει την πλάτη στην Ευρώπη και να παραδοθεί στις αγκάλες της Μόσχας.
Αντίθετα, η επικεφαλής της αριστεράς στο ευρωκοινοβούλιο, Γκάμπι Ζίμερ, τάχθηκε υπέρ του ταξιδιού Τσίπρα στη Μόσχα. «Η ΕΕ και η Ρωσία δεν είναι η μία απέναντι στην άλλη», τόνισε και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα έχει τεράστιο συμφέρον να εισαχθούν ξανά τα αγροτικά προϊόντα της στη Ρωσία. Πρόκειται για φυσιολογικές διαπραγματεύσεις».