Δισεκατομμύρια ευρώ στην Γερμανία από Έλληνες καταθέτες

Συμφωνα με εγκυρο ξενο περιοδικό

 

Δισεκατομμύρια ευρώ στην Γερμανία από Έλληνες καταθέτες

Την ίδια ώρα που το πολιτικό κλίμα μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας γίνεται όλο και πιο ψυχρό από τις ελληνικές εκλογές και μετά, η σχέση χρήματος μεταξύ των δυο χωρών αναθερμαίνεται, σημειώνει το MarketWatch.
Επικαλούμενο τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που έγιναν γνωστά την Παρασκευή, το δημοσίευμα σημειώνει ότι οι εισροές κεφαλαίων στην Γερμανία από χώρες της ευρωζώνης και ειδικά από την Ελλάδα παρουσίασαν ραγδαία αύξηση. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Bundesbank για το αποκαλούμενο και ώς “Target 2” – διασυνοριακό σύστημα μεταφοράς κεφαλαίων της ευρωζώνης – 54 δισεκατομμύρια ευρώ μεταφέρθηκαν στην Γερμανία τον τελευταίο μήνα, το μεγαλύτερο ποσό από τον Σεπτέμβριο του 2011 και τον Μάρτιο του 2012. Δια μέσω αυτού του συστήματος, τα κεφάλαια δεν μεταφέρονται στην φυσική τους μορφή αλλά οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης δημιουργούν μεταξύ τους απαιτήσεις ή υποχρεώσεις.
Η αβεβαιότητα για τα οικονομικά της Ελλάδας κορυφώθηκε αυτή την εβδομάδα όταν ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλεξης Τσίπρας, ταξίδεψαν στην Ευρώπη στην προσπάθεια τους να εξασφαλίσουν στήριξη για μια νέα συμφωνία για το ελληνικό χρέος, τονίζεται στο δημοσίευμα. Ωστόσο μετά τις επισκέψεις σε Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο και Γερμανία, η Ελλάδα δεν φαίνεται να είναι κοντά σε μία κατάληξη για το πρόγραμμα διάσωσής της. Το τρέχον πρόγραμμα λήγει στα τέλη Φεβρουαρίου και εάν η χώρα αποτύχει να έρθει σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους της τότε θα υπάρξει ο κίνδυνος να βρεθεί χωρίς τα απαιτούμενα χρήματα για την εξυπηρέτηση του χρέους της σημειώνει το MarketWatch.
Οι ανησυχίες για τις διαπραγματεύσεις του Ελληνικού χρέους έχουν ανησυχήσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές και έχουν συμβάλει στις εκροές κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες σύμφωνα με τον Timo del Carpio, Ευρωπαίο οικονομολόγο της RBC Capital Markets. Όπως δήλωσε οι εκροές κεφαλαίων από την Ελλάδα αυξάνονται από τα μέσα του προηγούμενου έτους με το παθητικό να αγγίζει τα 49,3 δισεκατομμύρια δολάρια το Δεκέμβριο. Τα αναλυτικά στοιχεία του Ιανουαρίου δεν είναι ακόμα διαθέσιμα
“Δεδομένου του πολιτικού σκηνικού είναι πιθανό ότι η τάση των εκροών κεφαλαίων να έχει συνεχιστεί και τον Ιανουάριο” σημειώνει ο del Carpio.
Η ΕΚΤ ανακοίνωσε την Τετάρτη πως οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα αξιολογημένα ως junk ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για να πρόσβαση στην ρευστότητα που παρέχει η ΕΚΤ, κλείνοντας με αυτό τον τρόπο τη βασική γραμμή χρηματοδότησης τους. Ωστόσο η ΕΚΤ φέρεται να έχει συμφωνησει να παράσχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες της τάξης των 60 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσω του εκτάκτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας ELA. Σε αυτό το πρόγραμμα το κόστος δανεισμού για τις ελληνικές τράπεζες είναι υψηλότερο και τα δάνεια εγγράφονται στον ισολογισμό της ελληνικής Κεντρικής Τράπεζας και όχι της ΕΚΤ.