Πληροφορίες για έκτακτο Eurogroup στις 11 Φεβρουαρίου

Έκτακτο Eurogroup σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 11 Φεβρουρίου ενώ η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών ήταν προγραμματισμένη για τις 16 του μήνα.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται «πιθανότατα» να συναντηθούν την Τετάρτη 11η Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, την παραμονή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για να καταλήξουν σε μια κοινή θέση όσον αφορά το αίτημα της Ελλάδας να υπάρξει μια ελάφρυνση του χρέους της, όπως δήλωσε πηγή προσκείμενη στις συζητήσεις που διεξάγονται για το θέμα.

Η έκτακτη σύγκληση του Eurogroup είναι «πολύ πιθανή», αλλά αναμένεται προηγουμένως η σύνοδος του Euro Working Group την Πέμπτη, στο οποίο γίνονται οι προπαρασκευαστικές εργασίες για το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ανέφερε η ίδια πηγή, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

 

 

(Το Eurogroup ασκεί τον πολιτικό έλεγχο πάνω στο κοινό νόμισμα και γενικά ασχολείται με οποιοδήποτε θέμα αφορά την νομισματική ένωση και τα οικονομικά θέματα των χωρών της Ευρωζώνης.

Η σύσκεψη γίνεται συνήθως με τηλεδιάσκεψη χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία των υπουργών και συγκαλείται μια μέρα πριν την επίσημη σύσκεψη του Ecofin.)

Το πλήρες όνομα του είναι Economic and Financial Affairs Council που σημαίνει Συμβούλιο Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων.

(Το Ecofin αποτελείται από τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανεξάρτητα από το αν είναι μέλη της ζώνης του Ευρώ ή όχι και οι αποφάσεις λαμβάνονται σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Όταν όμως συζητιούνται θέματα που αφορούν το Ευρώ, τότε στις αποφάσεις συμμετέχουν μόνο οι εκπρόσωποι των χωρών της Ευρωζωνης.

Το συμβούλιο αυτό μπορεί να συνεργάζεται με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων, καθώς και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.)