Εβδομήντα χρόνια από την αποκάλυψη του κολαστηρίου του Άουσβιτς

Σήμερα συμπληρώνονται 70 χρόνια από τη μέρα που οι επιζώντες φυλακισμένοι του Άουσβιτς μπόρεσαν ξανά να ανασάνουν ελεύθεροι.

 

Στις 27 Ιανουαρίου του 1945 το 322 τάγμα πεζικού του Κόκκινου Στρατού μπήκε στρατόπεδο του Άουσβιτς, προελαύνοντας από τα ανατολικά. Η ναζιστική διοίκηση είχε προσπαθήσει να «εκκενώσει» το κολαστήριο τις προηγούμενες δέκα ημέρες -είτε εκτελώντας τους κρατουμένους είτε βγάζοντάς τους σε πορείες που τους οδήγησαν στο θάνατο.

Η κατάσταση όσων είχαν μείνει πίσω ήταν τέτοια που περίπου οι μισοί από αυτούς πέθαναν παρά την ιατρική φροντίδα που τους παρασχέθηκε μετά την απελευθέρωσή τους. Με την είσοδο του Κόκκινου Στρατού, ο έξω κόσμος θα άρχιζε να αντιλαμβάνεται τι ακριβώς συνέβαινε στα ναζιστικά κολαστήρια.

Σήμερα, επιζώντες του Ολοκαυτώματος και ηγέτες χωρών της Ευρώπης θα βρεθούν στις τελετές μνήνης στο ναζιστικό στρατόπεδο του Άουσβιτς για την 70ή επέτειο απελευθέρωσής του.

Οι φετινές τελετές γίνονται δυστυχώς στην σκιά της ουκρανικής κρίσης: Με φόντο την ψυχρότητα στις σχέσεις της Μόσχας με την ΕΕ, και ιδιαίτερα την σκληρότερη στάση ανατολικών χωρών όπως η Πολωνία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα είναι απών -απουσία αρκετά άβολη, δεδομένου του ότι ο Κόκκινος Στρατός είχε απελευθερώσει το κολαστήριο.

Η Μόσχα είχε αναφέρει πως ο Πούτιν δεν έλαβε επίσημη πρόσκληση από την Πολωνία για τις τελετές της Τρίτης. Η Βαρσοβία είχε περιοριστεί στο ότι συνήθως δεν στέλνονται επίσημες προσκλήσεις για τις ετήσιες τελετές.

Oι τελετές δεν περιορίζονται στο Άουσβιτς: Το μεσημέρι της Τρίτης, η ολομέλεια του γερμανικού Κοινοβουλίου στο Βερολίνο προχώρησε σε ειδική συνεδρίαση μνήμης για την απελευθέρωση του Άουσβιτς και τη ναζιστική θηριώδια.