Ελάφρυνση χρέους και μεταρρυθμίσεις συνιστούν για την Ελλάδα κορυφαίοι οικονομολόγο

 

 

ΕΛΛΑΔΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ

 

Μόνο με ελάφρυνση του χρέους της θα μπορέσει η Ελλάδα να δημιουργήσει μία αναπτυσσόμενη οικονομία που θα αξιοποιήσει πλήρως τις δεξιότητες των πολιτών της ώστε να συνεισφέρει σε μία ενωμένη και δημοκρατική Ευρώπη, αναφέρουν σε επιστολή τους που δημοσιεύεται από τους Financial Times 18 κορυφαίοι οικονομολόγοι από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, όπως ο Γιόζεφ Στίγκλιτς και ο σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης.

Οι υπογράφοντες απορρίπτουν τη «δογματική επιμονή» στην πλήρη αποπληρωμή των δανείων ανεξαρτήτως των κοινωνικών και πολιτικών συνεπειών, ένα δόγμα που ήδη διαιρεί την Ευρώπη, όπως σχολιάζουν. Επισημαίνουν εξάλλου τον χώρο για αναπνοή που θα έδινε η ελάφρυνση χρέους σε μια κυβέρνηση με πρόθεση εφαρμογής μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα στοχεύουν στην αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, καθώς και στην υψηλότερη παραγωγικότητα.

Συνιστούν δε τρεις μορφές αναδιάρθρωσης που έχουν, όπως σημειώνουν, πολιτικό προηγούμενο. Αρχικά, προτείνουν μία περαιτέρω επιμήκυνση της περιόδου χάριτος υπό όρους. Για παράδειγμα αναφέρουν ότι θα μπορούσε η Ελλάδα να μην έχει να εξυπηρετήσει καθόλου από το χρέος της για την επόμενη πενταετία και να πρέπει να προβεί σε αποπληρωμή μόνο αν καταγράφει ρυθμό ανάπτυξης της τάξης τουλάχιστον του 3% και αφού έχει ανακτήσει τουλάχιστον το 50% του ΑΕΠ που απώλεσε από το 2008 και μετά.

Δεύτερη πρόταση των οικονομολόγων είναι η μερική απομείωση του χρέους, ιδίως επί διμερούς επισήμου χρέους, ώστε να αυξηθεί το διαθέσιμο δημοσιονομικό περιθώριο. Η τρίτη πρόταση αφορά τη διάθεση σημαντικών ποσών για αποδοτικά προγράμματα επενδύσεων, ιδίως για εξαγωγές. Όπως σημειώνει η επιστολή, το Σχέδιο Γιούνκερ μπορεί να παράσχει ένα καλό πλαίσιο για τέτοιες επενδύσεις, χρηματοδοτούμενο πιθανώς από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ και τη γερμανική κρατική τράπεζα ανάπτυξης.

Οι οικονομολόγοι τονίζουν ωστόσο ότι η ελάφρυνση χρέους δεν είναι επαρκής συνθήκη για την ανάπτυξη της απαιτούμενης δυναμικής, καθώς η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις. «Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να διαχωριστεί η λιτότητα από τις μεταρρυθμίσεις . Η καταδίκη της λιτότητας δε συνεπάγεται εναντίωση στις μεταρρυθμίσεις», σχολιάζουν οι οικονομολόγοι, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται επίσης οι καθηγητές Τσαρλς Γκούντχαρτ, Μάρκους Μίλερ, Πανίκος Δημητριάδης, Γκούσταβ Χορν, Μέρι Κάλντορ, Χοσέ Αντόνιο Οκάμπο και ο Ρόμπερτ Σκιντέλσκι.