Το χάος συνεχίζεται στη Βενεζουέλα (ΦΩΤΟ)

 

Στην ουρά για τα βασικά είδη. Μόνο δύο φορές την εβδομάδα μπορούν να ψωνίζουν οι πολίτες

 

 

 

 

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νίκολας Μαδούρο, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει το χάος που παρατηρείται με τις τεράστιες ουρές έξω από τα σούπερ μάρκετ διέταξε την αστυνομία να απομακρύνει τους περισσότερους από αυτούς που στέκονται στις ουρές!

Πλέον οι καταναλωτές έχουν «δικαίωμα» να ψωνίζουν μόνο δύο φορές την εβδομάδα στα καταστήματα τροφίμων που ανήκουν στην κυβέρνηση, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

 

Από την προηγούμενη εβδομάδα χιλιάδες παρατάσσονται έξω από καταστήματα, καθώς η οξεία έλλειψη ξένου συναλλάγματος είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τεράστιες ελλείψεις στα πάντα, από ζάχαρη μέχρι σαμπουάν. Η κρίση οδήγησε τον υπουργό Εσωτερικών Κάρμεν Μελέντεζ, υπό εντολή Μαδούρο, να αναπτύξει δυνάμεις της κρατικής ασφάλειας έξω από σούπερ μάρκετ και παντοπωλεία για να εξασφαλίσει την τάξη.

 

 

«Θα δίνουμε ταυτότητα για να αγοράσουμε φαγητό;», διερωτήθηκε αγανακτισμένος ο Χοσέ Γκομέζ, 32χρονος ηλεκτρολόγος, λίγη ώρα μετά την απομάκρυνσή του από παντοπωλείο στο κέντρο του Καράκας, αφού είχε ήδη… ψωνίσει δύο φορές. «Υποθέτω ότι θα πρέπει να πεινάω μέχρι την Παρασκευή», σχολίασε μιλώντας στο διεθνές οικονομικό πρακτορείο.

Η «αστυνομία φαγητού» έδιωξε πολλούς αγοραστές έπειτα από την εφαρμογή του συγκεκριμένου συστήματος που περιορίζει την πρόσβαση σε καταστήματα με βάση το τελευταίο ψηφίο στην ταυτότητα κάθε αγοραστή.

 

 

Ο ρυθμιστής της «Ασφάλειας Τροφίμων» Κάρλος Οσόριο είπε ότι η κυβέρνηση μοίρασε προϊόντα, όπως γάλα, ρύζι και ζυμαρικά σε περισσότερους από 4.000 ανθρώπους στην κρατική αγορά τροφίμων στο κεντρικό Καράκας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

«Αν δεν υπήρχε φαγητό στη Βενεζουέλα, δεν θα υπήρχαν αυτές οι ουρές που βλέπουμε», είπε στην κρατική τηλεόραση, προσθέτοντας πως «δεν θα είχαν συγκεντρωθεί τόσοι πολλοί άνθρωποι σε αυτές τις εγκαταστάσεις. Είναι η καλύτερη απόδειξη που μπορούμε να έχουμε».

Ο Μαδούρο υποστηρίζει ότι οι ελλείψεις στα βασικά προϊόντα είναι το αποτέλεσμα ενός οικονομικού πολέμου που διεξάγεται από τους αντιπάλους του, οι οποίοι επιδιώκουν να ανατρέψουν την σοσιαλιστική του κυβέρνηση.

Πάντως, παρά τον περιορισμό, ατέλειωτες ουρές συνεχίζουν να δημιουργούνται και σήμερα έξω από ιδιωτικά παντοπωλεία, όπου η πρόσβαση των καταναλωτών δεν περιορίζεται, ενώ η κατάσταση αναμένεται να γίνει πολύ χειρότερη.