Έως 30 Γενάρη οι αιτήσεις απαλλαγής ΦΠΑ


Έως τις 30 Ιανουαρίου θα έχουν περιθώριο, οι επιχειρήσεις με έσοδα έως 10.000 ευρώ, να υποβάλουν την αίτηση για ένταξη στο νέο καθεστώς που απαλλάσσει από τον ΦΠΑ.

Η προθεσμία έληγε σήμερα αλλά υπήρξε αίτημα από λογιστές για παράταση. Ο λόγος ήταν ότι η εγκύκλιος που έδινε διευκρινήσεις για το θέμα εκδόθηκε μόλις την περασμένη Παρασκευή. Σε αυτή ορίζεται ότι οι εφορίες και ειδικότερα το τμήμα μητρώου θα παραλαμβάνουν δηλώσεις μετάταξης υποκείμενου στο ΦΠΑ από το κανονικό καθεστώς στο απαλλασσόμενο χωρίς να διενεργείται έλεγχος κατά το στάδιο της υποβολής της αίτησης. Οποιοσδήποτε έλεγχος θα έπεται της υποβολής της αίτησης.

Παρότι η προθεσμία της 12ης Ιανουαρίου οριζόταν στον νόμο σε πολλές εφορίες καταγράφηκαν προβλήματα καθώς δεν είχαν δοθεί ρητές οδηγίες από τη φορολογική διοίκηση για την ακριβή εφαρμογή των διατάξεων του νόμου.

Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση: «Με σκοπό τη διευκόλυνση των πολιτών η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου εξέδωσε απόφαση με την οποία παρατείνεται μέχρι 30 Ιανουαρίου 2015, χωρίς την επιβολή προστίμων ή άλλων κυρώσεων, η προθεσμία υποβολής δηλώσεων μεταβολών, οι οποίες υποβάλλονται εντός δεκαημέρου από την έναρξη της διαχειριστικής-φορολογικής περιόδου 2015».