Το Βερολίνο προειδοποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ, ξορκίζει το Grexit

 

Το Βερολίνο προειδοποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ, ξορκίζει το Grexit

Καθώς οδεύουμε στην τελική ευθεία για τις εκλογές, ο προβληματισμός στο Βερολίνο από ενδεχόμενη επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα από το ενδεχόμενο αθέτησης των συμφωνηθέντων είναι έκδηλος.
Παρότι στο προσκήνιο, τόσο η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, όσο και σημαίνοντα στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών διαμηνύουν σε κάθε τόνο πως η Ελλάδα δεν θα φύγει από το ευρώ, και πως δεν εμπλέκονται στον προεκλογικό αγώνα, οι δηλώσεις τους κρύβουν έναν κυρίαρχο προβληματισμό: Τι θα γίνει σε περίπτωση που μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν τηρήσει τις συμφωνίες που υπέγραψε με την τρόικα η προηγούμενη κυβέρνηση.
Και μπορεί σε σχέση με το 2012 οι τοποθετήσεις του Βερολίνου να είναι πολύ πιο προσεκτικές, ωστόσο δεν λείπουν οι σαφείς προειδοποιήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο είναι και οι σημερινές δηλώσεις του Χριστιανοδημοκράτη Γκούντερ Κριχμπάουμ, προέδρου της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γερμανικής Βουλής στο Βήμα της Κυριακής.
Όπως αναφέρει, μπορεί να μην αναμειγνύεται το Βερολίνο στα εσωτερικά της Ελλάδας, ωστόσο υπενθυμίζει με νόημα πως «η Γερμανία έχει στηρίξει πολύ την Ελλάδα – μιλάμε για εγγυήσεις 80 δισεκατομμυρίων ευρώ».
«Εμείς οι βουλευτές πρέπει να εξηγούμε συνεχώς στους ψηφοφόρους μας πόσο αναγκαία είναι η βοήθεια για τους Έλληνες και πόσο σημαντική για μας. Οι γερμανοί φορολογούμενοι πρέπει όμως να είναι σίγουροι ότι οι συμφωνίες θα τηρηθούν» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Υπογραμμίζει ταυτόχρονα σε κάθε τόνο πως «κάθε μελλοντική κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες. Αυτό ισχύει και για τον κ. Τσίπρα», ενώ είναι σαφής και ως προς το ενδεχόμενο αθέτησης από πλευράς Ελλάδας των συμφωνηθέντων.
«Τότε δεν θα σταματούσε μόνο η βοήθεια των ευρωπαίων εταίρων. Συγχρόνως θα έπαυε και η ΕΚΤ να βλέπει τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ως ασφάλειες. Σε τέτοια περίπτωση, οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορούσαν να αναχρηματοδοτηθούν. Η χώρα θα βρισκόταν έτσι προ μεγίστων δυσκολιών, επειδή θα απειλούνταν με άμεση χρεοκοπία» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Μπορεί στον ΣΥΡΙΖΑ να σημειώνουν πως θα ξεκινήσουν τη διαπραγμάτευση από το μηδέν, θέτοντας τους δικούς τους όρους, ωστόσο το Βερολίνο φαίνεται να ξεκινάει από την υπόθεση ότι τα συφωνηθέντα θα τηρηθούν.

Πηγή: newpost.gr