Στρατιώτες και ουρές χιλιομέτρων έξω από σούπερ μάρκετ στη Βενεζουέλα

Τα σούπερ μάρκετ αδειάζουν και τα είδη πρώτης ανάγκης χάνονται

Στρατιώτες και ουρές χιλιομέτρων έξω από σούπερ μάρκετ στη Βενεζουέλα

Είδη πρώτης ανάγκης έχουν εξαφανιστεί από τα ράφια των σούπερ μάρκετ στη Βενεζουέλα, ενώ οι πολίτες σχηματίζουν ατελείωτες ουρές στα καταστήματα, προκειμένου να προμηθευτούν βασικά αγαθά σε ένα σκηνικό χάους.

Η έλλειψη ειδών πρώτης ανάγκης έσπειρε πανικό στον κόσμο, με αποτέλεσμα χιλιάδες να τρέξουν στους δρόμους μήπως προλάβουν να αγοράσουν ό,τι μπορούν.

Έξω από παντοπωλεία σε όλη τη χώρα και κυρίως στο Καράκας, πρωτεύουσα της χώρας της Νότιας Αμερικής σχηματίζονταν τεράστιες ουρές από πολίτες που ήθελαν να ψωνίσουν.

Ο πρόεδρος Νικόλας Μαδούρο, προκειμένου να αποτρέψει πλιάτσικο στα καταστήματα, αλλά και σοβαρά επεισόδια μεταξύ των πολιτών, έθεσε τα μαγαζιά διανομής τροφίμων υπό στρατιωτική προστασία.

«Έχω επισκεφθεί έξι καταστήματα ψάχνοντας για απορρυπαντικά. Δεν μπορώ να βρω πουθενά», είπε στο Bloomberg η Λίσμπεθ Ελσα, μία 27χρονη επιστάτης, καθώς περίμενε στην ουρά έξω από ένα σούπερ μάρκετ στο ανατολικό Καράκας. «Φοράμε και πάλι τα βρώμικα ρούχα μας επειδή δεν μπορούμε να βρούμε απορρυπαντικά. Θα αγοράσω ό,τι μπορέσω να βρω», τόνισε.

«Δεν μπορείς να βρεις τίποτα. Έχω περάσει 15 ημέρες ψάχνοντας για πάνες», είπε ο Ζαν Πολ Μέιτ. «Θα πρέπει αφήσεις τη δουλειά σου για να ψάξεις για προϊόντα. Μόνο σήμερα έχω πάει σε τουλάχιστον πέντε καταστήματα», πρόσθεσε.

Η έλλειψη ξένου συναλλάγματος στη Βενεζουέλα επιδεινώθηκε από την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου και οδήγησε σε ελλείψεις εισαγωγών από χαρτί τουαλέτας μέχρι μπαταρίες αυτοκινήτων.

«Μην απελπίζεστε. Έχουμε προϊόντα για όλους και την επάρκεια να τα καλύψουμε με ηρεμία και υπομονή. Τα καταστήματα μας είναι γεμάτα», είπε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ο Μαδούρο.