Ντράγκι: “Δεν θα γίνει διάλυση της ευρωζώνης, δεν υπάρχει Plan B”

Απάντηση Ντράγκι στα σενάρια τρόμου περί Grexit και διάλυσης της ευρωζώνης. Τι δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ

 

 

Τώρα πρέπει οι Έλληνες ψηφοφόροι να αποφασίσουν για την μελλοντική σύνθεση του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης, περιορίζεται να απαντήσει ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στο ερώτημα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt» σχετικώς με το τι θα συνιστούσε στα ελληνικά κόμματα ενόψει των εκλογών.

Ακόμη, ο Ντράγκι απέκλεισε το ενδεχόμενο διάλυσης της ευρωζώνης, απαντώντας έτσι εμμέσως σε όσους μιλούν για Grexit. «Διάλυση της ευρωζώνης; Αυτό δεν θα γίνει. Γι’ αυτό δεν υπάρχει Plan B», δήλωσε στην Handelsblatt.

«Η αγορά ομολόγων είναι ένα από τα εργαλεία στην εργαλειοθήκη της ΕΚΤ, το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για την εκπλήρωση της εντολής μας. Δεν επιτρέπεται όμως να παραβιάσουμε το άρθρο 123 του Καταστατικού μας, το οποίο απαγορεύει τη χρηματοδότηση κρατών», τονίζει ο κ. Ντράγκι στη «Handelsblatt» και προσθέτει ότι το Συμβούλιο της ΕΚΤ ανέθεσε στους συνεργάτες της ΕΚΤ και τις αρμόδιες επιτροπές του ευρωσυστήματος να κάνουν τεχνικές προετοιμασίες για ενδεχομένως απαραίτητα επιπλέον μέτρα. Παραδέχεται δε ότι «ο κίνδυνος η ΕΚΤ να μην εκπληρώσει την εντολή της σε ό,τι αφορά τη σταθερότητα των τιμών είναι μεγαλύτερος από ό,τι πριν από έξι μήνες», εξαιτίας του χαμηλού πληθωρισμού.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ τάσσεται υπέρ της σταθεροποίησης των δημοσιονομικών των χωρών της Ευρωζώνης, «διότι η υπερχρέωση οδήγησε την Ευρώπη σε αδιέξοδο» και συμβουλεύει τις χώρες υπό κρίση να μην εγκαταλείψουν την εξυγίανση των προϋπολογισμών. Διευκρινίζει ωστόσο ότι η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να διαμορφωθεί κατά τρόπο φιλικότερο προς την ανάπτυξη. «Οι δαπάνες για επενδύσεις πρέπει να αυξηθούν», ιδίως στους τομείς της έρευνας, της παιδείας και της ψηφιακής ατζέντας, ενώ πρέπει να μειωθούν άλλα έξοδα, όπως και οι φόροι.

Σε ό,τι αφορά τα ευρωομόλογα, ο Μάριο Ντράγκι δηλώνει ότι «για αυτό χρειάζεται κανείς την εμπιστοσύνη στον εταίρο» και προσθέτει: «Το να το ρωτά κανείς αυτό τώρα είναι η λάθος ερώτηση τη λάθος στιγμή. Ένα τέτοιο κλίμα εμπιστοσύνης πρέπει πρώτα να δημιουργηθεί». Ερωτώμενος πάντως εάν η Ευρώπη βρίσκεται ακόμη σε κρίση ή την έχει ξεπεράσει, ο επικεφαλής της ΕΚΤ προτιμά να μιλάει «για μια μακρά περίοδο αδυναμίας», αλλά αποκλείει το ενδεχόμενο διάλυσης της Ευρωζώνης. «Αυτό δεν θα συμβεί. Για αυτό δεν υπάρχει και Σχέδιο Β», τονίζει. Ζητά πάντως περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη, ιδιαίτερα πιο ευέλικτες αγορές εργασίας, λιγότερη γραφειοκρατία και χαμηλότερους φόρους.

SHARE: