Αναλύσεις από τους Βρετανούς για τις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις

 

ΣΑΜΑΡΑΣ Α  ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ  ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

 

 

 

 

 

Για αποτυχημένο ρίσκο του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά κάνει λόγο δημοσίευμα του περιοδικού Economist που αναφέρεται στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι οι πιθανότητες εκλογικής νίκης του απερχόμενου πρωθυπουργού είναι ισχνές.

Το περιοδικό προβλέπει μία προεκλογική περίοδο σε οξυμένο κλίμα και αναφέρει ότι οι υποσχέσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ακούγονται δελεαστικές στα αυτιά των θυμωμένων και πτωχευμένων Ελλήνων ψηφοφόρων. Από την πλευρά του κ. Σαμαρά η τακτική που θα ακολουθηθεί θα μπορούσε να είναι η επισήμανση των ρίσκων που συνοδεύουν μία άπειρη κυβέρνηση, αναφέρεται.

Όπως προστίθεται, «Έλληνες πλοιοκτήτες, ανήσυχοι για το ενδεχόμενο νέου φόρου επί του πλούτου, ήδη τραβούν τις καταθέσεις τους από τις τοπικές τράπεζες». Οι μικροκαταθέτες, συνεχίζει το δημοσίευμα, θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους φοβούμενοι μια επανάληψη του κυπριακού bail-in.

Το τελικό σχόλιο του Economist είναι ότι ο χρόνος για τον νικητή των εκλογών θα είναι περιορισμένος και ότι η νεότερη πολιτική ανάφλεξη στη χώρα θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μία ακόμα παρατεταμένη κρίση.

Σε άλλο άρθρο του το βρετανικό περιοδικό εκτιμά ότι είναι απίθανο να μην υπάρξει αναστάτωση στην υπόλοιπη Ευρώπη από μια ελληνική κρίση ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης μιας κυβέρνησης υπό τον ΣΥΡΙΖΑ με τους πιστωτές.

Αλλού δε ο Economist σημειώνει ότι μια αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι μια μάχη που δεν θα μπορούσε να κερδίσει η επόμενη ελληνική κυβέρνηση, κάτι που εγείρει την προοπτική ώθησης εκτός ευρωζώνης. Οι πιθανότητες κατά το περιοδικό είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποχωρούσε πρώτος σε μια αντιπαράθεση με την Ευρώπη, ωστόσο σημειώνει ότι οι λόγοι για τους οποίους κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν ενισχύσει τις δυνάμεις τους είναι αυτοί στους οποίους εδράζονται τα πραγματικά προβλήματα της ευρωζώνης.

«Εκεί που νόμιζε κανείς ότι ήταν ασφαλές να επενδύσει στην Ελλάδα ξανά, οι Έλληνες πολιτικοί παρεμβαίνουν», είναι η χαρακτηριστική αρχική πρόταση του κυρίου άρθρου της Wall Street Journal. Ο επίσης χαρακτηριστικός τίτλος είναι «Οι κακές πολιτικές επιλογές της Ελλάδας» και ο υπότιτλος «Υπεύθυνη στασιμότητα ή επιπόλαιη κατάρρευση. Δεν προκαλεί απορία το ότι οι Έλληνες είναι οργισμένοι».

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για «πολεμικό» κλίμα ενόψει των εκλογών και για ενδείξεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ίσως να μην μπορέσει να σχηματίσει σταθερή κυβέρνηση αν επιβεβαιώσει τις δημοσκοπήσεις και κερδίσει τις εκλογές. «Υπό τη λογική αυτή, η τακτική του κ. Σαμαρά να προκαλέσει πρόωρες εκλογές και να επικεντρώσει την προσοχή των ψηφοφόρων στις αδυναμίες του πολιτικού του αντιπάλου μπορεί να αποδώσει καρπούς», σχολιάζει το άρθρο.

Σε βίντεο που συνοδεύει το δημοσίευμα, αναφέρεται πως το μεγαλύτερο πρόβλημα για Έλληνες και ξένους είναι ότι ο απερχόμενος πρωθυπουργός στερείται μιας αναπτυξιακής στρατηγικής, με τη σημείωση ότι δεν έχουν προωθηθεί αρκετές μεταρρυθμίσεις.

Η εφημερίδα τάσσεται υπέρ της περαιτέρω μείωσης του ελληνικού χρέους με αντάλλαγμα περισσότερες μεταρρυθμίσεις, κίνηση που παρά τη δυσφορία την οποία θα προκαλέσει θα είναι λιγότερο επιζήμια από μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

 

Το BBC σχολιάζει ότι το ρίσκο αυτή τη φορά σχετίζεται λιγότερο με την αντίδραση των αγορών – αντίθετα επικεντρώνεται στο κατά πόσο άλλες χώρες της ευρωζώνης θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ελλάδας επιλέγοντας την απόρριψη του δρόμου προς την ανάκαμψη που προωθούν οι Βρυξέλλες.

 

Και οι Financial Times γράφουν πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τρομοκρατεί πλέον κάποιους επενδυτές». Το δημοσίευμα παραθέτει δηλώσεις αναλυτών που μεταξύ άλλων εκτιμούν πως ο Αλέξης Τσίπρας «θα αποδειχθεί περισσότερο πραγματιστής από όσο υποδεικνύει η παλαιότερη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ». Μία αναλύτρια σημειώνει πως «η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει την ώθηση για να αμφισβητηθεί το δόγμα της λιτότητας» στην Ευρώπη, το οποίο κρίνει «αντιπαραγωγικό»

 

Στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα Guardian αποδίδει την πτώση Σαμαρά εν μέρει στην πίεση από τους Ευρωπαίους. Όπως σημειώνεται, η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ φέρνει την Ευρώπη και κυρίως τη Γερμανία ενώπιον του ερωτήματος για πόσο ακόμα μπορούν να επιβάλλονται πολιτικές που οι ψηφοφόροι απορρίπτουν.

 

Η Daily Telegraph γράφει ότι η Ελλάδα επιστρέφει για να στοιχειώσει την ευρωζώνη, καθώς οι «επαναστάτες» κατά της τρόικα οσμίζονται την εξουσία. Ο αρθρογράφος σχολιάζει ότι οι πρόωρες εκλογές ανοίγουν τον δρόμο για μία κυβέρνηση που εναντιώνεται στη λιτότητα και για μία «καθαρτική αντιπαράθεση» αναφορικά με τους όρους συμμετοχής στην ευρωζώνη.

 

Παρατίθενται εκτιμήσεις αναλυτών που αναφέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι προετοιμασμένος να αντιπαρατεθεί με την ΕΚΤ και τους Ευρωπαίους, αλλά και ότι η Ελλάδα δεν θεωρείται πλέον συστημικός κίνδυνος. Την ίδια ώρα, ωστόσο, τονίζεται ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι απλώς μια πρόγευση της μεγαλύτερης μάχης που προδιαγράφεται για το 2015 με επίκεντρο τη λιτότητα και αντιπάλους τη Γερμανία από τη μία πλευρά και τις Γαλλία και Ιταλία από την άλλη, μια άποψη που διατυπώνει ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ.

 

Παρομοίως οι Times σε ανάλυσή τους εκτιμούν πως μια ανταρσία στην Αθήνα θα ενέπνεε επανάσταση σε όλη τη γηραιά ήπειρο. «Το διακύβευμα είναι πια περισσότερο πολιτικό παρά οικονομικό», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

 

Οι Times σχολιάζουν αλλού πως αν η Ελλάδα εκτροχιάσει το ευρώ, η ευθύνη θα βαραίνει τη Γερμανία, καθώς κατά την εκτίμηση της εφημερίδας το Βερολίνο θα έπρεπε να είχε αποδεχθεί από την αρχή της κρίσης μια σαρωτική απομείωση του ελληνικού χρέους με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις από την ελληνική κυβέρνηση. «Οι μετριοπαθείς ελληνικές κυβερνήσεις άξιζαν πολύ μεγαλύτερη οικονομική και πολιτική στήριξη», τονίζει ο αρθρογράφος.

 

Η εφημερίδα προσδιορίζει επίσης ως πιθανότερο κυβερνητικό εταίρο του ΣΥΡΙΖΑ σε μια κυβέρνηση συνασπισμού το Ποτάμι.