Απείχε ο Βενιζέλος από σύνοδο κατά του ISIS λόγω της ονομασίας των Σκοπίων

Η εμφάνιση της ονομασίας “Μακεδονία” σε επίσημο έγγραφο του Συνασπισμού κατά του ISIS, προκάλεσε την αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου. Διαμαρτυρία στις ΗΠΑ

 

 

Απών από την υπουργική σύνοδο των χωρών που συγκροτούν τον Συνασπισμό κατά του ISIS, που συνήλθε την Τετάρτη (03/12) στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος, παρά το γεγονός ότι αρχικά ήταν προγραμματισμένο να παραστεί.

Αιτία ήταν η κίνηση των ΗΠΑ, που συγκάλεσαν την σύνοδο, να μην τηρήσουν τους κανόνες και την πρακτική του ΟΗΕ, ως προς τον τρόπο αναφοράς των χωρών.

Πιο συγκεκριμένα, στη σύνοδο η πΓΔΜ μετείχε με την προσωρινή της ονομασία, ωστόσο στη κοινή δήλωση των χωρών που συγκροτούν τον Συνασπισμό εμφανίστηκε να υπογράφει ως “Μακεδονία”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η Ελλάδα κατέθεσε δήλωση που υπενθυμίζει τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ και ότι η χώρα μας αναγνωρίζει τα Σκόπια με την προσωρινή της ονομασία ενώ ο κ. Βενιζέλος έστειλε επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.

Να σημειωθεί ότι την Ελλάδα στη συγκεκριμένη σύνοδο εκπροσώπησε ο πρέσβης – μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας στο ΝΑΤΟ, Μ. Διάμεσης.