Βενιζέλος: Μπορεί να υπάρξει παράταση, αλλά όχι νέο δάνειο

H κυβέρνηση παραμένει πιστή στις δεσμεύσεις της για μισθούς και συντάξεις, διαβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης

 

Βενιζέλος: Μπορεί να υπάρξει παράταση, αλλά όχι νέο δάνειο

«Το Παρίσι είναι ένα βήμα προς την ολοκλήρωση της τελικής διαπραγμάτευσης» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε δύσκολες τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις τονίζοντας ότι «το βασικό ζήτημα είναι να μην επιβαρυνθεί ο Έλληνας πολίτης».
Συνέχισε λέγοντας ότι «το ευρωπαϊκό πρόγραμμα τελειώνει στις 31 Δεκεμβρίου αλλα για τεχνικούς λόγους μπορεί να πάρει μια παράταση». Ωστόσο ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι δεν μπορεί να υπάρξει και πως δεν χρειάζεται νέο δάνειο.
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση παραμένει πιστή στις δεσμεύσεις της για μισθούς και συντάξεις και ότι «όποιος νομίζει ότι είναι εύκολα τα πράγματα κάνει λάθος».
Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι χρειάζεται ψυχραιμία, συσπείρωση, ενότητα και πως όσοι «παράγουν αστάθεια λειτουργούν αρνητικά σε σχέση με την διαπραγματευτική ισχύ της χώρας».
Σε ερώτηση για το δημοσιονομικό κενό και το πώς αυτό θα καλυφθεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απάντησε ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό προσθέτοντας ότι αυτή είναι μια θεωρητική συζήτηση.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους -off the record- μετά τις επίσημες δηλώσεις του, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η παράταση μπορεί να διαρκέσει ημέρες ή εβδομάδες.
Με το ΔΝΤ το πρόγραμμα τελειώνει το 2016, είπε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το πρόγραμμα αυτό εφ’ όσον το έχουμε ανάγκη. Η δήλωση αυτή ερμηνεύεται ως αλλαγή στάσης της κυβέρνησης στο θέμα της αποχώρησης του ΔΝΤ, το οποίο -σύμφωνα με όσα έλεγαν κυβερνητικά στελέχη μέχρι τον Οκτώβριο- αναζητείται τρόπος για την αποδέσμευση της χώρας από το Νομισματικό Ταμείο.
Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι στόχος είναι να λυθούν τα πράγματα μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου. «Υπάρχουν κι άλλες λύσεις, όπως οι τηλεδιασκέψεις που γίνονται συνέχεια» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας τα χρονοδιαγράμματα και όσους υποστηρίζουν ότι πρέπει να βρεθεί λύση στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.
Τόνισε ότι το ΔΝΤ έχει πρόγραμμα και πως στόχος της κυβέρνησης είναι είναι να επανέλθουμε φυσιολογικά στις αγορές. Σε ερώτηση αν θα επισπευστεί η Προεδρική εκλογή απάντησε: Όπως προβλέπει το πρόγραμμα.
Ανώτατη κυβερνητική πηγή δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «Όποιος φέρνει την καταστροφή δεν θα επαληθευτεί».
Συνεχίζεται η σύσκεψη μετά την αποχώρηση Βενιζελου με τους κ.κ. Βρούτση, Γκίκα Χαρδούβελη και Κυριάκο Μητσοτάκη.