Πώς θα καταλάβετε ότι… παθαίνετε εγκεφαλικό

Νέα αμερικανική μελέτη αποκαλύπτει ότι πολλές γυναίκες δεν αναγνωρίζουν τις ενδείξεις του  εγκεφαλικού.

 

Πώς θα καταλάβετε ότι… παθαίνετε εγκεφαλικό

 

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια ανέλυσαν τα αποτελέσματα τηλεφωνικής δημοσκόπησης που περιελάμβανε 1.205 γυναίκες από τις ΗΠΑ και διαπίστωσαν ότι μόλις το 51% εξ αυτών γνωρίζει ότι η ξαφνική αδυναμία και το μούδιασμα στη μία πλευρά του προσώπου, τα χέρια ή τα πόδια αποτελεί ένδειξη του επερχόμενου εγκεφαλικού. Ακόμη μικρότερο ποσοστό φάνηκε να γνωρίζει άλλα συνήθη σημάδια του εγκεφαλικού, όπως τα προβλήματα ομιλίας και η απώλεια όρασης.

Η ελλιπής ενημέρωσης για τα σημάδια και τα συμπτώματα του εγκεφαλικού είναι ένα σημαντικό εμπόδιο για την καλύτερη φροντίδα των ασθενών μετά το επεισόδιο, τονίζουν οι ερευνητές. Συμπληρώνουν μάλιστα πως «οποιαδήποτε καθυστέρηση στην περίθαλψη των ασθενών κοστίζει ζωές και δεν επιτρέπει την επιτυχή ανάρρωση».

Η σχετική μελέτη στην επιστημονική επιθεώρηση Stroke έδειξε επίσης ότι μόλις το 44% των γυναικών αναγνωρίζει την ακατανόητη ομιλία και τη δυσκολία άρθρωσης ως σημάδι του εγκεφαλικού. Επίσης, μικρό ποσοστό των συμμετεχόντων (περίπου 20%) αναγνώρισε ότι ο ξαφνικός, έντονος πονοκέφαλος, η ζαλάδα και η ξαφνική απώλεια όρασης ανήκουν στις ενδείξεις εγκεφαλικού.