Η άνοδος της θερμοκρασίας αυξάνει την εμφάνιση κεραυνών

Νέα επιστημονική έρευνα έδειξε πως η συχνή εμφάνιση κεραυνών οφείλεται στη ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας και των κλιματικών αλλαγών.

Είναι γνωστό ότι η κλιματική αλλαγή είναι υπεύθυνη για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που κάνουν την εμφάνισή τους, όλο και πιο συχνά τον τελευταίο καιρό, όπως πλημμύρες, καύσωνες και κυκλώνες. Σύμφωνα με νέα έρευνα η αιτία και για την εμφάνιση των κεραυνών δεν είναι άλλη από την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη μας, ο οποίος απ’ ότι φαίνεται μας προειδοποιεί ξεκάθαρα για το μέλλον.

Η νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, που ερεύνησε τη δημιουργία την εμφάνιση και την ένταση των κεραυνών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για κάθε άνοδο της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας του αέρα κατά ένα βαθμό Κελσίου, ο αριθμός των κεραυνών θα αυξάνονται κατά 12% περίπου. Η αιτία είναι ότι όσο θερμαίνεται ο αέρας, τόσο αυξάνονται στην ατμόσφαιρα οι υδρατμοί, οι οποίοι κατ’ εξοχήν τροφοδοτούν τους κεραυνούς.

Οι μελετητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Ντέηβιντ Ρομπς του Τμήματος Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, μετά την έρευνα προχώρησαν σε σχετική δημοσίευση των ευρημάτων στο περιοδικό “Science”, σύμφωνα με το BBC, το πρακτορείο Ρόιτερς και το “New Scientist”, ανέφεραν πως επειδή οι κεραυνοί αποτελούν την κύρια αιτία για την πρόκληση πυρκαγιών στην ύπαιθρο, η νέα έρευνα αναδεικνύει τον αυξημένο κίνδυνο στο μέλλον για περισσότερες φωτιές, αλλά επίσης για θανάτους ή τραυματισμούς ανθρώπων και καταστροφές κτιρίων.

Ακόμη, πρόσθεσαν πως οι κεραυνοί είναι υπεύθυνοι για τις μεταβολές στην χημεία της ατμόσφαιρας, καθώς κάθε ισχυρή ηλεκτρική εκφόρτιση που συνοδεύει έναν κεραυνό, πυροδοτεί μια χημική αντίδραση στην μέση και άνω τροπόσφαιρα, η οποία παράγει οξείδια του αζώτου, μια κατηγορία «αερίων του θερμοκηπίου».

Παράλληλα, αναφέρουν πως είναι, ήδη, γνωστό ότι οι κεραυνοί συμβαίνουν συχνότερα, όταν υπάρχει περισσότερη ζέστη, αλλά υποστηρίζουν πως είναι δυσκολότερο να υπολογιστεί με σχετική ακρίβεια πόσο αυξάνονται οι κεραυνοί ανάλογα με τη θερμοκρασία. Προηγούμενες εκτιμήσεις διέφεραν κατά πολύ μεταξύ τους, όσον αφορά την πιθανή αύξηση των κεραυνών: από 5% έως 100% για κάθε βαθμό Κελσίου παραπάνω.

Η νέα μελέτη θεωρείται η ακριβέστερη εκτίμηση που έχει γίνει μέχρι σήμερα. Αν και βασίζεται σε στοιχεία για τις ΗΠΑ, που υπολογίζεται ότι πέφτουν 25 έως 30 εκατομμύρια κεραυνοί το χρόνο, ωστόσο οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι υπολογισμοί τους έχουν ισχύ και για άλλα μέρη του κόσμου.

Για τις ΗΠΑ ειδικότερα, προβλέπεται μια αύξηση των κεραυνών κατά σχεδόν 50% έως το 2100, βασιζόμενοι στην εκτίμηση ότι έως τότε η μέση παγκόσμια θερμοκρασία θα έχει αυξηθεί κατά τέσσερις βαθμούς Κελσίου). “Για κάθε δύο κεραυνούς που έπεφταν το 2000, θα πέφτουν τρεις το 2100», δήλωσε ο Ρομπς. Πρόσθεσε πάντως ότι αν όντως η θερμοκρασία της Γης ανέβει τόσο πολύ έως το τέλος του αιώνα, τότε «η αύξηση των κεραυνών θα είναι το τελευταίο που θα μας νοιάζει”.

 

(Με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ)