Θεραπεύτηκε από τη λευχαιμία χάρη στον ιό του AIDS!

 

Θεραπεύτηκε από τη λευχαιμία χάρη στον ιό του AIDS!

 

Ένας άντρας, ο οποίος έπασχε από λευχαιμία, δύο χρόνια μετά παραμένει απόλυτα υγιής καθώς «μολύνθηκε» από τον ιό του προκαλεί το AIDS.

Ο Μάρσαλ Τζένσεν από την Γιούτα είναι ένας από τους 30 ασθενείς με λευχαιμία που υποβλήθηκαν σε μια ιδιαίτερη πειραματική θεραπεία. Οι ασθενείς δέχτηκαν μια αβλαβή μορφή του ιού HIV που έχει προγραμματιστεί με τέτοιον τρόπο ώστε να στοχεύει και να σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα.

Ο τριαντάχρονος πατέρας ενός παιδιού, ως τώρα αντιδρά πολύ καλά στη θεραπεία και πλέον είναι υγιής.

Ο Μάρσαλ έμαθε ότι πάσχει από λευχαιμία το 2012, ένα χρόνο μετά το γάμο του με τη γυναίκα του Αμάντα και τη γέννηση του γιου τους Κέσμαν. Όλη η οικογένεια μαζί άρχισε να γυρνά τον κόσμο, ώστε να ανακαλύψουν μια αποτελεσματική θεραπεία.

Τελικά, ο γιατρός Καρλ Τζουν από το νοσοκομείο Penn Medicine τους πρότεινε αυτή την καινοτόμο θεραπεία, την οποία επεξεργάζεται με την ερευνητική του ομάδα εδώ και χρόνια.

Τελικά, ο Τζένσεν μπόρεσε να γυρίσει σπίτι του υγιής.

Η σύνδεση μεταξύ της λευχαιμίας και του ιού HIV παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το 2006, όταν ένας άντρας που έπασχε από AIDS διαγνώστηκε με οξεία μυελογενή λευχαιμία. Όταν έλαβε μυελό των οστών από έναν δότη με μια σπάνια μετάλλαξη, ο καρκίνος υποχώρησε και ο ιός HIV εξαφανίστηκε από τον οργανισμό του. Έτσι, έγινε ο πρώτος άνθρωπος που θεραπεύτηκε πλήρως από το AIDS.

Ο γιατρός Τζουν και η ομάδα του από τότε εστίασαν στη δημιουργία μιας θεραπείας γι ατη λευχαιμία βασισμένης στον ιό HIV. Εφάρμοσαν πειραματικά αυτή τη θεραπεία σε 30 ασθενείς. Από αυτούς αφαιρέθηκαν χιλιάδες Τ-Λεμφοκύτταρα στα οποία προστέθηκε ο ιός του AIDS ανενεργός και σχεδιασμένος έτσι ώστε να σκοτώνει στοχευμένα καρκινικά κύτταρα. Τα κύτταρα τοποθετήθηκαν ξανά στους ασθενείς και ο ιός άρχισε να καταπολεμά τον καρκίνο. Μετά τη θεραπεία τους, ο ιός HIV παραμένει ανενεργός στο σώμα τους καιροφυλακτώντας για την περίπτωση που θα επανεμφανιστεί ο καρκίνος.

Ο γιατρός Τζουν αναφέρει ότι παρόλο που οι περισσότεροι άνθρωποι τρέμουν στην ιδέα του HIV δεν υπάρχει τίποτα να φοβηθεί κανείς στη συγκεκριμένη μορφή που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία.

«Είναι ένας ανενεργός ιός, αλλά η βασική του ιδιότητα να σκοτώνει κύτταρα παραμένει», αναφέρει.

Από τους 30 ασθενείς που υποβλήθηκαν στην θεραπεία, εκ των οποίων 25 παιδιά, οι 23 παραμένουν ζωντανοί. Από αυτούς, στους 19 ο καρκίνος βρίσκεται σε ύφεση.

Τώρα, η ομάδα του Τζουν θα προσπαθήσει να εφαρμόσει αυτή τη θεραπεία και σε άλλους τύπους καρκίνου ξεκινώντας με αυτόν του παγκρέατος.