Διευθυντής Βρετανικού Μουσείου: Δεν πρόκειται να επιστρέψουμε τα μνημεία του Παρθενώνα

 

Διευθυντής Βρετανικού Μουσείου: Δεν πρόκειται να επιστρέψουμε τα μνημεία του Παρθενώνα

 

 

Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου απάντησε στο άρθρο του αρθρογράφου Τζόναθαν Τζόουνς της βρετανικής Guardian υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα ξεκαθαρίζοντας ότι τα μνημεία δεν πρόκειται να επιστρέψουν.

Το άρθρο του Τζόναθαν Τζόουνς που μιλά για ντροπή στον κόσμο της Τέχνης και για «φαρισαϊκή» στάση του Βρετανικού μουσείου απέναντι στους θησαυρούς της τέχνης που κατέχουν προκάλεσε έντονες αντιδράσεις μεταξύ των αναγνωστών του.

Μιλώντας σήμερα στους δημοσιογράφους ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Νιλ ΜακΓκρέγκορ, επανέλαβε την πάγια θέση του μουσείου πως η απόκτηση των διάσημων γλυπτών από τον Λόρδο Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα ήταν νόμιμη και πως υπήρχε «μέγιστο δημόσιο όφελος» από την παραμονή τους στο Λονδίνο, όπου βρίσκονται στο επίκεντρο του παγκόσμιου πολιτισμού.

«Πολλά από αυτά δεν υπάρχουν πια. Επομένως δεν υπάρχει καμία πιθανότητα καλλιτεχνικής οντότητας και πόσο μάλλον αν επιστραφούν στο ερειπωμένο κτίριο από το οποίο προήλθαν» δήλωσε ευθαρσώς.

Μιλώντας στους Times ο ΜακΓκρέγκορ δήλωσε πως το μουσείο ήταν «πάντα έτοιμο για οποιεσδήποτε συζητήσεις» αλλά η ελληνική κυβέρνηση δεν τους αναγνωρίζει ως νόμιμους ιδιοκτήτες, γι’ αυτό και οι «συζητήσεις είναι δύσκολες».

Τα γλυπτά δεν θα μπορούσαν να δανειστούν, καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται ούτως ή άλλως για τον δανεισμό τους. «Αυτό είναι λυπηρό γιατί αυτά τα γλυπτά ανήκουν σε όλο τον κόσμο. Η έκθεσή τους σε διαφορετικά μέρη είναι σημαντική».

Τα εκθέματα δεν ανήκουν επισήμως στην βρετανική κυβέρνηση αλλά στους διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου, που είναι επιφορτισμένοι με την νομική υποχρέωση να παρέχουν το μέγιστο δημόσιο όφελος.